Borut Mekina

1. 3. 2019  |  Mladina 9  |  Politika

Orban se širi na Hrvaško

In še naprej krepi vpliv v Sloveniji 

Velimir Bujanec v družbi Janeza Janše

Velimir Bujanec v družbi Janeza Janše
© Arhiv Mladine

Letos bodo na Hrvaškem predsedniške volitve, prihodnje leto pa še parlamentarne. Madžarski premier Viktor Orban očitno želi poseči tudi vanje, tako kot je posegel v volitve v Sloveniji. Hrvaški mediji so prejšnji teden objavili, da je Madžar Peter Schatz, ki ga v Sloveniji poznamo kot nekdanjega solastnika medijev SDS Nova24 in Demokracija in ki zdaj dela za madžarski državni medijski konglomerat, izrazil namero o nakupu hrvaške televizije Z1.

Cilj je bil primerno izbran. Z1 ali Zagrebška lokalna televizija je znana po oddaji Bujica, ki jo vodi Velimir Bujanec, zagovornik ustaštva, neonacist in tudi prijatelj župana občine Radenci Romana Leljaka. Bujanec je v oddaji seveda že gostil Janeza Janšo, njega pa so gostili na Janševi televiziji Nova24. Lani je na Hrvaškem v zvezi z Bujico izbruhnil škandal. V oddaji so med razpravo o marakeški deklaraciji begunce označili za teroriste, kriminalce, »divjake, ki so prišli z Vzhoda in ki posiljujejo,« zaradi česar jim je hrvaški svet za elektronske medije začasno odvzel koncesijo.

Schatz, ki zdaj išče poslovne priložnosti na Hrvaškem, je po Siolovem poročanju pred tem 15-odstotni lastniški delež v Nova24 prodal sodelavki Agnes Adamik, ki je doslej za Orbana delala predvsem v Makedoniji, v Sloveniji pa je lani ustanovila oglaševalsko agencijo Crecol Media. Sicer so madžarski lastniki Nova24 in Demokracije od decembra tako ali tako v lasti madžarskega državnega holdinga, imenovanega Srednjeevropska ustanova za tisk in medije (CEPMF), katerega glavna naloga naj bi bila, kot piše v statutu, graditev in krepitev madžarske nacionalne zavesti.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.