Borut Mekina

 |  Mladina 10  |  Politika

EPP izključuje Orbána

Kako bodo glasovali v kupljeni SDS, ni dvoma 

Sporna Orbánova oglasna kampanja (v originalu je v madžarščini pisalo: »Prav je, da veste, kaj pripravlja Bruselj«, nekdo je kasneje besedo Bruselj prelepil z besedo Orbán)

Sporna Orbánova oglasna kampanja (v originalu je v madžarščini pisalo: »Prav je, da veste, kaj pripravlja Bruselj«, nekdo je kasneje besedo Bruselj prelepil z besedo Orbán)
© Profimedia

O izključitvi Fidesza, stranke madžarskega premiera Viktorja Orbána, iz Evropske ljudske stranke (EPP) so evropski konservativci že večkrat javno govorili, a tokrat, kot se je izrazil predsednik EPP Joseph Daul, je Orbán z vladno propagandno kampanjo, usmerjeno proti predsedniku evropske komisije Jean-Claudu Junckerju, »prestopil rdečo črto«.

Dvanajst strank iz devetih držav, članic EPP, zdaj tudi uradno zahteva izključitev Fidesza iz te največje politične skupine v evropskem parlamentu. Uradno pobudo, o kateri bodo delegati glasovali na kongresu 20. marca, so dale konservativne stranke iz Finske, Švedske, Norveške, Belgije, Nizozemske, Luksemburga, Litve, Grčije in Portugalske, s čimer pa seveda izid glasovanja še zdaleč ni gotov, saj imajo največ glasov v EPP delegati iz velikih držav, kot so Nemčija, Francija, Italija, Avstrija, Španija in Poljska. Je pa res, da so bili tudi ti v preteklosti precej kritični do Orbána.

Odnos večine v EPP do predsednika madžarske vlade se je najjasneje razkril septembra lani ob glasovanju o poročilu poslanke Zelenih v evropskem parlamentu Judith Sargentini »o hujših madžarskih kršitvah evropskih demokratičnih načel, temeljnih človekovih pravic in vladavine prava«. Večina poslancev EPP je s 114 glasovi podprla poročilo, 48 poslancev je glasovalo proti. Orbán je že tedaj izgubil najmočnejše zaveznike, kot je bil kancler Sebastian Kurz iz avstrijske ljudske stranke (ÖVP). Vodja avstrijske delegacije v evropskem parlamentu Othmar Karas je povsem jasno dejal: »Naša Evropa je Junckerjeva in ne Orbánova.« Orbánu so takrat obrnili hrbet tudi poslanci EPP iz Francije in Nemčije.

Manfred Weber, sedanji kandidat EPP za predsednika evropske komisije, je ravno tako glasoval proti Orbánu, sicer s pripombo, da želi s tem prispevati k dialogu, zdaj pa se je na Junckerjevo stran jasno postavila še nemška kanclerka Angela Merkel. Seveda obstajajo nasprotniki Orbánove izključitve; ti poudarjajo predvsem njegovo moč. Fidesz ima v EPP kar 12 poslancev, Kurz zgolj 5. Orbán zato svari, da bo z njegovo izključitvijo na evropski desnici nastal razdor.

Kako bodo glasovali slovenski člani EPP, ni dvoma, konec koncev je Orbán v zadnjih dveh letih v predvolilno kampanjo SDS vložil več kot dva milijona evrov. Med članicami EPP, ki zahtevajo izključitev Fidesza, tako ni nobene slovenske stranke. Iz SDS so že sporočili, da izključitvi nasprotujejo, češ da bi oslabila EPP – Janez Janša je uradni predlog za izključitev na Twitterju označil za potezo »zgub proti zmagovalcem«, češ da ima Orbán v EPP skupaj več poslancev kot celotna Skandinavija ali države Beneluksa. Tudi v SLS izključitvi za zdaj nasprotujejo, NSi pa je sporočila, da bo predlagala zamrznitev članstva.

Pri glasovanju o poročilu Sargentinijeve se je tako Franc Bogovič (SLS) vzdržal, Lojze Peterle (NSi) je glasoval proti poročilu, prav tako tudi vsi evroposlanci iz stranke SDS, Orbánovi dolžniki: Patricija Šulin, Milan Zver in Romana Tomc.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.