Peter Petrovčič

 |  Mladina 12  |  Politika

Stroške pokopa beguncev, ki umirajo na meji, bo krila država

»Velikodušna« država

Ko je konec leta 2015 v ptujski bolnišnici umrla sirska begunka Miari Enam, ki tu ni imela svojcev, so se začela nesoglasja med občino in državo o tem, kdo bo plačal stroške pogreba ali upepelitve in morebitnih mrliških ogledov in obdukcij.

Ta nerazumljivi prepir med vlado in lokalnimi skupnostmi se je lani le še stopnjeval, ko so pri poskusu prečkanja z rezilno žico obdane mejne reke Kolpe začeli umirati ljudje. Zdaj je s tem konec, »obveznosti« iz tega naslova bo odslej krila država.

Na ministrstvu za zdravje pojasnjujejo, da je bil lani poleti v zvezi s povrnitvijo pogrebnih stroškov »migrantov« sklican sestanek pri takratni generalni sekretarki vlade. Navzoči so bili predstavniki različnih ministrstev, policije in lokalnih skupnosti. »Občine, ki so soočene z nelegalnimi prehodi, so želele, da jih razbremenijo plačila mrliških pregledov ’migrantov’, morebitnih obdukcij, tehnične pomoči v zvezi z obdukcijo in pokopa oziroma upepelitve.« In na tem sestanku je prišlo do medresorskega dogovora, »da se zakonsko breme plačila stroškov iz občine prestavi na enega od ministrskih resorjev, v tem primeru na ministrstvo za zdravje«.

Občine so sicer po zakonu dolžne kriti vse omenjene stroške, ko v primeru, da kdo umre na območju posamezne občine, ni mogoče najti svojcev ali sredstev za pokop. In te stroške tudi krijejo. Problem, ki kaže ksenofobne, če ne kar rasistične pomisleke, je očitno zgolj v primeru smrti tujega državljana, Neslovenca.

Da bi uslišali ali utišali takšne pomisleke, so na ministrstvu za zdravje zdaj spremenili Pravilnik o pogojih in načinu opravljanja mrliško pregledne službe, ki bo po novem določal: »Plačnik opravljenih mrliških pregledov tujcev, ki nelegalno vstopijo v državo, oz. prosilcev za mednarodno zaščito, morebitnih obdukcij, tehnične pomoči v zvezi z obdukcijo in pokopa oziroma upepelitve v zvezi s temi osebami, je ministrstvo, pristojno za zdravje, v kolikor ni bilo mogoče zagotoviti plačila na drug način.« Pravilnik je uspešno prestal tudi medresorsko usklajevanje, saj ni bilo pričakovati, da bi takšni rešitvi kdorkoli nasprotoval. Ne občine in tudi ne država.

Velikodušnost namreč za državo ne bo imela posebnih finančnih posledic. Trupla vseh šestih prebežnikov, ki so umrli na meji in odgovornost zanje ni doletela Hrvaške, pač pa Slovenijo, so bila predana svojcem. Ti pa so poskrbeli za pokop, večinoma s prevozom posmrtnih ostankov v državo izvora.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.