Zeleni alarm

Naivno sem mislil, da sta interesa vzhodnega in zahodnega kapitala istovetna: ustvarjati njihovim lastnikom optimalni donos z upoštevanjem vedno bolj pomembnih okoljskih standardov. Pa me je sedanja slovenska izkušnja v Prekmurju poučila, da temu vendar ni tako: na zračni razdalji cca 70 km, od severneje ležečih Petišovcev proti jugozahodu v Rogaško Slatino sta dve kompletno različni, okoljsko odgovorni praksi; severno: vodonosnikom mineralne vode v globini več kot 2,0 km grozi izjemno nevarni hidravličnii »fracking«, (prenesen iz neposeljene arktične Kanade!); južno pa izviri iste vode v zdraviliške namene in s tem tudi za prosperiteto kraja Rogaška!

S tem pa se zgodba ne konča: v Petišovcih je investitor iz pričakovano »osveščenega« Združenega kraljestva, iz katerega je prišel zanje, kot pomoč Ambasadi, še lobirat sam zunanji minister ZK, mr. Hunt, (ki pa mu zun. minister RS Cerar ni upal pokazati vrat …!

Iz veliko bolj »primitivnega Putinovega« vzhoda pa prihaja dr. Bocojev, ki že več let investira v hotele v Rogaški Slatini, (in celo sam tam stalno biva!), kjer uspešno turistično privablja številne petične paciente. Iz istega »vzhodnega« pola je tudi kupec vrelcev Radenske, češka Kofola, ki so šele pod novim kupcem postali zgodba o prodornem uspehu z novimi produkti.

Ali bo predvideni novi minister za okolje g. Simon Zajc v tem primeru, podobno kot njegov predhodnik, g. Jure Leben, enako ozaveščen »stopil v njegove čevlje«, pa zavisi tudi od okoljevarstvene zavesti in prakse celotne vlade!

O različnosti vrednot obeh strani neba pa je pokojni poljski satirik J. Lec že davno in lucidno zapisal: » Ex Oriente lux, ex Occidente luxus!«* *Prevod: » Z vzhoda luč, z zahoda luksuz!« 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.