Vasja Jager

 |  Mladina 11  |  Politika

Zeleni alarm

Okoljski resor je življenjsko pomemben za skupnost, novega ministra Simona Zajca pa čaka ukvarjanje z lobiji in okoljevarstveniki

Zdaj že bivši minister Jure Leben je bil zelo aktiven. Na fotografiji sodeluje pri čiščenju kanalov v Seči.

Zdaj že bivši minister Jure Leben je bil zelo aktiven. Na fotografiji sodeluje pri čiščenju kanalov v Seči.
© Borut Krajnc

Pred prihodom Jureta Lebna na položaj ministra za okolje in prostor je bil ta resor dolga leta zadnja karta pri koalicijskem kupčkanju, vodili pa so ga povečini nemotivirani ljudje, katerih strokovnost je bila pomanjkljiva. Irena Majcen iz Desusa je bila medla in povsem neprepoznavna v javnosti, Dejana Židana iz SD in Franca Bogoviča iz SLS je zanimalo zgolj kmetijstvo, predsednik Desusa Karl Erjavec, ki ga je premier Pahor na predlog računskega sodišča po Erjavčevih besedah razrešil »zaradi nekih kant«, pa pravzaprav nikoli ni skrival brezbrižnosti do resorja. Šele Leben je odločno zagrizel v številna občutljiva vprašanja in se spoprijel z lobiji, ki delujejo na tem področju. Po njegovem odstopu je vodenje ministrstva prevzel dosedanji sekretar Simon Zajc, ki ga čaka težko delo. Po Lebnovem odhodu so ostale odprte številne fronte, za nameček pa stopnjevanje neustreznega odnosa do okolja prinaša nove in vse resnejše izzive.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

Pisma bralcev

  • Grega Košak, arhitekt, Ljubljana

    Zeleni alarm

    Naivno sem mislil, da sta interesa vzhodnega in zahodnega kapitala istovetna: ustvarjati njihovim lastnikom optimalni donos z upoštevanjem vedno bolj pomembnih okoljskih standardov. Pa me je sedanja slovenska izkušnja v Prekmurju poučila, da temu vendar ni tako: na zračni razdalji cca 70 km, od severneje ležečih Petišovcev proti jugozahodu v Rogaško Slatino sta dve kompletno različni, okoljsko odgovorni praksi;... Več