Izak Košir

 |  Mladina 13  |  Politika

Zgodilo se bo čisto blizu nas

Odnos do človekovih pravic se v Italiji zelo hitro spreminja. Tržaška občina ne dovoli, da bi se Parada ponosa zaključila na glavnem tržaškem trgu Piazza Unità d’Italia, hkrati pa je dovolila shod neofašistov na isti dan.

Neofašisti iz stranke Forza Nuova pa so prav na dan Parade ponosa v Trstu napovedali protimanifestacijo. S tem tržaška občina očitno nima težav.

Neofašisti iz stranke Forza Nuova pa so prav na dan Parade ponosa v Trstu napovedali protimanifestacijo. S tem tržaška občina očitno nima težav.

Osmega junija je v Trstu napovedana Parada ponosa. Pred nekaj meseci so tja na protifašistični shod romali številni slovenski državljani in državljanke, nedvomno se bodo nekateri od njih udeležili tudi tržaške Parade ponosa. A vse le ni lepo in prav, kot deluje na prvi pogled. Tržaška mestna uprava je namreč v začetku tedna organizatorjem parade uradno odgovorila, da jim ne bo dovolila, da se ob koncu shoda, ko se začne glavni del, torej govori in koncerti, ustavijo na glavnem trgu Piazza Unità d’Italia, kjer imata med drugim sedež občinska in deželna uprava. Ta odločitev je nenavadna že zato, ker se praviloma vsi shodi v Trstu končajo prav tam. Zakaj bi bila torej Parada ponosa izjema?

Tržaška občina je šla v uradnem odgovoru še dlje, saj je zapisala, da organizator FVG Pride ni koherenten z usmeritvijo mandata župana in občinske uprave. V organizacijskem odboru FVG Pride so glede stališča, ki ga je zavzela občina Trst z županom Robertom Dipiazzo na čelu, upravičeno in razumljivo ogorčeni. Ne nazadnje gre za shod za človekove pravice in ne za sovražno nastrojeno zborovanje, čeprav v Italiji v zadnjem času oblasti dopuščajo tudi slednja.

Sandi Paulina, član organizacijskega odbora FVG Pride, pravi, da odločitev občine zbuja skrb, ker pomeni, da občinska uprava podeljuje dovoljenje za uporabo javne površine zgolj in edino tistim, ki imajo enako ideologijo kot oni. »Biti župan nekega mesta pomeni, da moraš predstavljati vse državljanke in državljane, brez razlikovanj glede politične prepričanosti, barve kože, starosti in drugih osebnih okoliščin. Obrazložitev nas spominja na temačne trenutke dvajsetih let prejšnjega stoletja.

Dejstvo pa je, da občinska uprava ne more prepovedati shoda, ker to zagotavlja 18. člen italijanske ustave, lahko pa nam ne dovoli uporabe trga, kajti govori in koncerti, ki bi potekali na trgu, niso del manifestacije. Prav tako nam na občini ne smejo prepovedati uporabe trga iz političnih razlogov, marveč zgolj iz pravnih oziroma varnostnih,« pojasnjuje Sandi Paulina.

Predsednik dežele Furlanije - Julijske krajine Massimiliano Fedriga bo pokrovitelj srečanja nasprotnikov človekovih pravic LGBTQ+ oseb, uradni pokrovitelj tega pa je notranji minister Matteo Salvini.

Z njim se strinja tudi slovenski dolgoletni aktivist za človekove pravice Mitja Blažič, ki odločitev tržaške občine razume kot kršitev temeljnih človekovih pravic in svoboščin. »Takšnih prepovedi smo v aktivizmu vajeni od političnih voditeljev, za katere bi težko trdili, da so demokratični. Če je praznovanje temeljnih civilizacijskih vrednot, kot so človekovo dostojanstvo, nediskriminacija, svoboda, spoštovanje raznolikosti, človekovih pravic in sožitja ’v nasprotju z usmeritvijo župana in mestne uprave’, potem se sprašujem, kaj pa je v skladu z njihovo usmeritvijo. Upam, da bodo organizatorke in organizatorji tržaške parade ponosa uporabili vsa legitimna in legalna sredstva – predvsem pravna – da bi dosegli preklic te diskriminatorne odločitve,« poudarja Mitja Blažič.

Tržačanka in predavateljica na ljubljanski filozofski fakulteti Matejka Grgič izpostavlja, da mora država (ali občina v tem primeru) ljudem omogočiti, da mirno in varno zasedejo javni prostor in povedo, kdo so in kaj mislijo: »Živeti hočem v državi in občini, ki meni in vsem ostalim to omogoča. In absolutno nočem imeti opravka z državo in občino, ki spodbuja sovražni govor. Ker smo žrtve potem vsi, ne samo trenutno izbrana tarča.«

Prepoved zborovanja Parade ponosa na tržaškem glavnem trgu gre seveda razumeti v širšem kontekstu. Vodstvo dežele Furlanije - Julijske krajine je nedavno ukinilo podporo programu naslavljanja homofobnega in transfobnega medvrstniškega nasilja v šolah, ki so ga nevladne organizacije uspešno izvajale deset let. Predsednik dežele Furlanije - Julijske krajine Massimiliano Fedriga pa bo pokrovitelj Convegno delle famiglie, mednarodnega srečanja nasprotnikov človekovih pravic LGBTQ+ oseb in zagovornikov tradicionalnih družin, ki bo ta konec tedna v Veroni. Srečanje poteka celo pod uradnim pokroviteljstvom podpredsednika italijanske vlade Mattea Salvinija in ministra za družinsko politiko Lorenza Fontane. Neofašisti iz stranke Forza Nuova pa so prav na dan Parade ponosa v Trstu napovedali protimanifestacijo. S tem tržaška občina očitno nima težav, morda jim bodo dovolili celo na glavni trg?

Organizatorji tržaške Parade ponosa pričakujejo okoli 7000 ljudi. To bo šele druga Parada ponosa dežele Furlanije - Julijske krajine in prva v Trstu. Nazadnje je bila pred dvema letoma v Vidmu, s to razliko, da je bil tamkajšnji župan mesta ponosen podpornik shoda.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.