Marjan Horvat

 |  Mladina 14  |  Politika

Evropska pomlad brez Slovencev

V drugih državah EU so podružnice DiEM25 v pripravah na volitve oblikovale volilna krila, tudi koalicije s strankami ali se celo preoblikovale v stranke

Vseevropsko Gibanje za evropsko demokracijo (DiEM25), ki ga je ustanovil Janis Varufakis, je že predlani, na srečanju vodstva v Neaplju, napovedalo udeležbo na evropskih volitvah in tudi, da bo njegov program panevropski, člani gibanja pa bodo za evropske poslance kandidirali na enotni transnacionalni volilni listi.

V ospredju programa DiEM25, naslovljenega Evropska pomlad, ki so ga predstavili pred nekaj meseci, so socialne, gospodarske in politične reforme Evropske unije. Te zadevajo zlasti večjo preglednost delovanja njenih institucij, tudi ustroja bančne unije, z namenom zagotoviti boljši nadzor in večji vpliv državljanov na sprejemanje odločitev v EU; skladno z vizijo Evrope, v kateri ne bi odločali (le) interesi političnih in ekonomskih elit, temveč »navadnih« državljanov. Zavedajoč se, da v zdajšnji EU štejejo interesi nacionalnih držav, se v gibanju zavzemajo za novo, demokratično evropsko ustavo, ki bi jo v prihodnjih letih na vseevropski ustavodajni skupščini zasnovali državljani EU. V programu Evropska pomlad predstavljajo tudi napredne socialne in ekološke politike, ki bi jih financirali z nekakšnim New Dealom, kar vključuje večji delež BDP, namenjen delovanju EU.

Da DiEM25 na evropskih volitvah ne bo sodeloval kot klasična stranka, temveč le kot volilno krilo s transnacionalno volilno listo, so se voditelji gibanja odločili na podlagi premisleka, da lahko le tako vsi kandidati gibanja sledijo enotni viziji v razvoju EU. Od tu malce nenavadna odločitev, da bosta najpomembnejša člana gibanja, Varufakis in hrvaški filozof Srećko Horvat, kandidirala v Nemčiji, na listi lani ustanovljene stranke Demokracija v gibanju, nemške podružnice gibanja DiEM. Zanimivo pa je, da med 20 kandidati, ki se bodo na listi gibanja potegovali za položaj poslanca v evropskem parlamentu, ni Slovencev in Slovenk, čeprav gibanje deluje tudi v Sloveniji.

Zakaj jih ni? Vojka Cestnik je v imenu članov DSK, »spontanega kolektiva DiEM25«, sporočila, da ima gibanje v Sloveniji sicer več kot 800 članov, vendar »ocenjujemo, da še nismo pripravljeni za resno vsebinsko delovanje po vsej državi, pa tudi ne za nastop na volitvah«. V drugih državah EU so podružnice DiEM25 v pripravah na volitve oblikovale volilna krila, tudi koalicije s strankami ali se celo preoblikovale v stranke, kar je bilo po besedah Cestnikove zahtevno, saj so morale obenem vztrajati pri panevropskosti gibanja in njegovi horizontalni organiziranosti. V Sloveniji niso šli po tej poti. Bodo pa člani gibanja v različnih slovenskih krajih še naprej pripravljali pogovore o EU, da bi ljudi »ozaveščali o nujnih spremembah v delovanju njenih institucij,« pravi Cestnikova.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.