Izak Košir

 |  Mladina 14  |  Družba

Lažne novice za otroke

Igra Bad News zdaj tudi v slovenščini in tudi za otroke

© BadNews

Spletna igra Bad News, ki ljudi ozavešča o tem, kako na spletu zaznati dezinformacije in lažne novice, je zdaj na voljo tudi v slovenskem jeziku. Poleg tega je na voljo še različica junior, namenjena otrokom, starim od osem do deset let.

Igra Bad News, ki jo v izvirniku najdete na spletnem naslovu getbadnews.com, uporabnike na zabaven, a informativen način uči ločevati med lažnimi in resničnimi novicami. Igra se tako, da uporabnik sam sodeluje pri ustvarjanju lažnih novic in manipuliranju z dejstvi in polresnicami.

Namen je pridobiti čim več sledilcev na družabnem omrežju Twitter, in sicer z odzivi na članke oziroma naslove člankov, ki jih ustvarjate na lažni spletni strani. V igri je predstavljeno, kako prek lažnih medijev in družabnih omrežij izkoriščamo stisko nezadovoljnih ljudi, kako je množicam v času krize lahko prodajati paranojo in strah ter sejati dvom in teorije zarote. Na kratki rok gre za nadvse lahko nalogo, toda na dolgi rok se morate nenehno truditi, da ohranjate vsaj navidezno kredibilnost, saj morajo biti podatki, ki jih pošiljate v javnost, na prvi pogled čim verodostojnejši, sicer vas bodo sledilci zapustili.

»Igra deluje po načelu cepljenja. Odmerek cepiva, ki ga dobimo, ko jo odigramo, nam pokaže, kako delujejo tisti, ki širijo lažne novice in druge oblike dezinformacij. Pilotna raziskava je pokazala prve uspehe: najstniki, ki so jo odigrali, so bili bolj odporni proti lažnim novicam kot njihovi vrstniki,« so o igri zapisali pri Zavodu Časoris, ki izdaja spletni časopis za otroke, ustvaril pa je tudi slovensko različico igre Bad News.

Izkušnjo za starejše najdete na spletni strani getbadnews.si, za mlajše pa na getbadnews.si/junior.

Igro Bad News, ki je na voljo dobro leto, je v angleščini odigralo že več kot 400 tisoč uporabnikov spleta, prevedena pa je bila še v devet drugih jezikov.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.