Šiško obsojen …

… postopek se je šele dobro začel

Andrej Šiško med izrekom zaporne kazni

Andrej Šiško med izrekom zaporne kazni
© Marko Pigac

Samooklicani vodja t. i. Štajerske varde Andrej Šiško je bil obsojen ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve in mu je bila izrečena kazen osem mesecev zapora.

To je zgolj prva etapa v prihajajočem dolgotrajnejšem sodnem postopku. Tako bi bilo tudi, če bi bil Šiško na prvi stopnji oproščen. Tedaj bi se postopek pred višjim sodiščem nadaljeval na zahtevo tožilca, zdaj se bo na zahtevo obrambe. Tudi če bo sodba na višjem sodišču potrjena, se utegne s to zadevo ukvarjati vsaj še vrhovno sodišče, če ne tudi ustavno ali celo evropsko.

Gre za kaznivo dejanje, za kakršna v Sloveniji doslej ni bilo sodne prakse, tudi v tujini je ni prav veliko. Sodnica Vanja Verdel Kokol je odločila, da je Šiško kriv omenjenega kaznivega dejanja, ker je vse, kar je počel (ustanavljanje dežele Štajerske in oboroženih sil za njeno zaščito), mogoče le, kadar se izvaja z zakonitimi sredstvi in znotraj veljavne zakonodaje. V njegovem primeru ni bilo tako, je menila sodnica in o njegovih javnih nastopih in govorih pred postrojeno vardo dodala: »Ni dvoma, da je Šiško v kritičnem obdobju pozival tudi k nasilni spremembi.«

Ali je bila njena presoja dobra, dovolj dobro utemeljena, bodo ugotavljali še številni drugi sodniki, vsekakor pa bo odločitev na koncu deloma subjektivna, saj gre za prvi tak primer, za ustvarjanje sodne prakse. Je pa sodnica Šišku odpravila pripor, tako da je po pol leta spet na prostosti.

Najverjetneje mu sploh ne bo treba v zapor, saj je šest mesecev kazni od dosojenih osmih že odsedel v priporu in že izpolnjuje pogoje za pogojni odpust. Nazaj v zapor bi moral zgolj, če bi višje sodišče zvišalo kazen, to pa lahko stori le, če bi se na sodbo pritožilo tudi tožilstvo. Vsekakor bo Šiško za rušenje slovenske ustavne ureditve in demokracije v zaporu prebil precej manj časa, kot ga je pred desetletjem za poskus umora. Ker pa je bil vmes že izbrisan iz kazenske evidence, velja za nekaznovanega, kar mu je sodnica štela kot olajševalno okoliščino pri odmeri kazni. Ta je na spodnji meji zagrožene.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.