Danes je nov dan

 |  Družba  |  Agrument

Nenehna (stanovanjska) kriza

Alix Lee / Public Domain Pictures.net

Alix Lee / Public Domain Pictures.net

Že nekaj časa vse pogosteje slišimo, da prihaja nova kriza, čeprav se za nekatere še prejšnja ni končala. V številnih evropskih državah namreč opažamo, da so povprečne plače nižje kot pred desetimi leti.

Evropa je (posledično) tudi v stanovanjski krizi, še posebej v večjih mestih. Cene naraščajo, javnih stanovanjskih politik pa marsikje ni niti na obzorju. Zagotavljanje ustreznega stanovanja je večkrat obravnavano kot tehnični problem, skladno s tem pa se iščejo tehnokratske rešitve, kot so boljša tehnologija gradnje, pametnejše prostorsko načrtovanje, novi načini upravljanja, inovativni lastniški modeli in zmanjševanje predpisov o uporabi zemljišč. 

Vendar pa je kriza globlja od tega, saj je na (pomanjkanje) stanovanjske politike treba gledati kot na politično-gospodarski problem, v njegovi srži pa je konflikt med stanovanjem kot domom in stanovanjem kot nepremičnino. Zato podprimo pobudo, ki zagovarja pravico do stanovanja kot človekovo pravico.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.