Jure Trampuš

12. 4. 2019  |  Mladina 15  |  Politika

Za Evropo gre!

Tisti, ki pridigajo, kako ogrožena je Evropa, so največja nevarnost evropskim idejam združevanja in povezovanja

Prihodnost slovenske desnice: Bernard Brščič in Lucija Šikovec Ušaj

Prihodnost slovenske desnice: Bernard Brščič in Lucija Šikovec Ušaj
© Matej Pušnik

Potem ko je bila v soboto na Gospodarskem razstavišču ustanovljena slovenska Domovinska liga, stranka, ki se po programskih načelih in imenu zgleduje po italijanski stranki Liga Mattea Salvinja, je po slovenskih internetnih portalih in medijih zavelo razkritje, kako sta se skregala odvetnica Lucija Šikovec Ušaj, sicer podpredsednica nove stranke, in njen nedavni politični vzornik Janez Janša.

Janša za Dom trdi, da nastaja iz legitimnih vzgibov, da pa pred evropskimi volitvami delajo veliko strateško napako, saj naj bi tistih nekaj tisoč volilnih glasov, kolikor jih bo po vsej verjetnosti zbral Dom, odvzeli projektu SDS za evropske volitve. Po drugi strani Ušajeva Janši očita, da se je njegova stranka »pomehkužila« in da ni iskren politik.

Razkrila je tudi njegova sporočila o tem, kako organizirati »spontano« ljudsko vstajo drugorazrednih v času, ko je v državnem zboru potekala razprava o Marakeški deklaraciji. Lani je na spontani shod prišlo le nekaj deset ljudi, Janša pa jih ni prišel niti pozdravit.

Gre za prepir enakih. Programska načela nove stranke se v ničemer ne razlikujejo od političnih vsebin, ki jih zagovarja SDS. Stranka Dom nasprotuje preganjanju sovražnega govora. Enako počne SDS. Stranka Dom poudarja pomen slovenske identitete in domoljubja. Enako počne SDS. Stranka Dom se zavzema za tradicionalno družino in nasprotuje pravicam istospolnih partnerjev. Enako počne SDS. Stranka Dom je za takojšnji odstop Slovenije od Marakeškega sporazuma, za zavarovanje meja, za povezovanje z državami Višegrajske skupnosti. Vse to zagovarja tudi SDS.

Ni torej res, da je Slovenija dobila radikalno desno stranko, ki bo omogočila, da bo SDS posegla tudi po sredinskih volivcih, ki zavračajo radikalizacijo politike in družbe. Morda je vtis takšen, a je napačen. Slovenija je dobila zgolj še eno skrajno desno stranko. Vsebinskih razlik med SDS Janeza Janše in Domovinsko ligo Bernarda Brščiča ni. Razlike so le v obliki, tviti Janše so predvsem cinični, tviti Ušajeve pa predvsem žaljivi. Vse to so enake stvari, gre za politiko, ki zagovarja (prikriti) rasizem, ki je populistična, ki ponuja bližnjico do razpada Evropske unije.

Ko Bernard Brščič piše o tem, da moramo »Evropo vrniti Evropejcem«, piše neumnosti. Evropska unija ni zgrajena na ideji razlikovanja, pač pa na ideji vključevanja, večina njenih sistemskih napak, od demokratičnega deficita pa do ekonomskih politik, je posledica pomanjkanja solidarnosti, ekonomske, politične, pa tudi solidarnosti na področju človekovih pravic – kar je lepo razkril neuspešni sistem migrantskih kvot. Evropa se ne »samoukinja zaradi invazije priseljencev«, samoukinja se zato, ker ne spoštuje lastnih vrednot o človekovi dostojanstvenosti, ker ne spoštuje svobode, demokracije, enakosti, ker ne upošteva pomena pravne države in človekovih pravic.

Politika Mattea Salvinija, Victorja Orbana, Heinz-Christiana Stracheja, Marine Le Pen, politika, ki jo zagovarjajo AFD ali SDS in slovenska Domovinska liga, je napačen odgovor na prava vprašanja. Več Evrope ne pomeni več nacionalnih držav. Več Evrope pomeni več razumevanja, sobivanja in tudi več politične empatije.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.