Staš Zgonik

 |  Mladina 15  |  Družba

Rakave Rače

Med prebivalci Rač kljub tovarni pesticidov ni ugotovljenega povečanega števila primerov raka 

V Račah proizvajajo tudi herbicid »Boom efekt«, katerega aktivna učinkovina je glifosat

V Račah proizvajajo tudi herbicid »Boom efekt«, katerega aktivna učinkovina je glifosat

Prebivalci Rač pri Mariboru so že dolgo zaskrbljeni zaradi morebitnih negativnih zdravstvenih vplivov industrije v njihovem kraju.

Gostijo namreč tovarno pesticidov, ki je dolga leta nosila ime Pinus Rače, preden jo je pred nekaj leti prevzela ameriška multinacionalka Albaugh, ki načrtuje nekajkratno povečanje proizvodnih kapacitet. Največji proizvodni hit tovarne je herbicid boom efekt z aktivno učinkovino glifosat, ki ga je Mednarodna agencija za raziskave raka uvrstila na seznam verjetno rakotvornih snovi.

Glifosat so leta 1974 razvili v zloglasnem Monsantu, ki ga še danes prodaja pod blagovno znamko Round-up, a je patent vmes potekel in priložnost so dobili tudi generični proizvajalci. Monsanto je v zadnjih šestih mesecih še posebej na udaru, saj so ameriške porote že v dveh primerih tožnikoma, ki sta po dolgoletni uporabi Round-upa zbolela za rakom, prisodile velikanske denarne odškodnine.

Prebivalci Rač so že daljši čas prepričani, da so tudi sami žrtev glifosata in da so na njihovem območju primeri rakavih obolenj nenavadno pogosti. Z družbo Albaugh so se zato dogovorili za financiranje raziskave, ki bi preverila njihove sume. Nalogo so zaupali Onkološkemu inštitutu, ki vodi enega najbolj celovitih in izčrpnih registrov raka na svetu. V sredo so epidemiologi z Onkološkega inštituta prebivalcem predstavili svoje ugotovitve.

Število na novo odkritih primerov raka na Dravskem polju se glede na njihove ugotovitve sicer povečuje, a povečuje se tudi drugod po Sloveniji, večinoma zaradi staranja prebivalstva.

Raziskave so se lotili tako, da so območje Dravskega polja razdelili na 40 manjših območij, nato pa preverjali, ali je na katerem od njih v obdobju med letoma 1985 in 2014 prihajalo do kopičenja primerov petih najbolj pogostih rakov oziroma tistih, ki jih najpogosteje povezujejo z glifosatom, denimo levkemij in ne-Hodgkinovega limfoma.

»V nobenem od 40 območij nismo za nobeno od preučevanih vrst opazili kopičenja rakavih obolenj, ki bi lahko nakazovalo na vpliv lokalnega nevarnostnega dejavnika.« Izjema je bilo zgolj Kidričevo, kjer so za obdobje med letoma 2005 in 2014 opazili statistično značilno višje tveganje za pljučnega raka kot v okolici. »Za območje naselja Rače, drugih naselij v občini Rače-Fram in okoliških naselij nismo ugotovili statistično značilno večjega tveganja za katero koli vrsto raka.«

Pri tem so seveda poudarili, da na podlagi svojih ugotovitev ne morejo izključiti negativnega vpliva na druge zdravstvene izide, prav tako pa priporočajo tudi nadaljnje spremljanje obolevnosti, »saj se negativni učinki lahko še ne izražajo zaradi dolge dobe, ki je potrebna za razvoj rakavih obolenj«.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.