Orbán razklal slovenske Madžare

Tednik madžarske narodne skupnosti v Sloveniji Népújság nikomur ne onemogoča pravice do odgovora, popravka ali pojasnila. Uredništvo je vselej bilo in je odprto za pobude, mnenja in odzive bralcev oziroma civilne družbe in zagotavlja prostor tudi nenaročenim prispevkom, pismom bralcev. Ne drži, da lahko „od politikov svoja stališča objavlja le predsednik madžarske skupnosti, torej Horváth in uradni poslanec madžarske manjšine v slovenskem parlamentu”, kot je na osnovi enostranske informacije - brez tega, da bi se o zadevi informirali tudi v uredništvu Népújságá - zapisano v članku. V Obvestilu bralcem, ki ga netočno in zavajujoče označujete za ”nezakonito in neustavno” smo zapisali, da zaradi tendence, ki se je izoblikovala (z odzivi na članke s strani članov narodnostnih svetov poskusi vsiljevanja in reguliranja vsebine časopisa), v prihodnje ne objavljamo nenaročenih prispevkov v politične organe izvoljenih predstavnikov v takšnih političnih temah, za katere so politikom na voljo drugi forumi (seje, tiskovne konference itd.). Sodišče obvestila ni razveljavilo.

Pojasnilo zahteve tudi objava kolumen: v Népújságu od leta 2008 izhaja redna mesečna rubrika Parlamentarni dnevnik, ki jo vedno piše aktualni poslanec madžarske narodne skupnosti v Sloveniji. Je del letnega programskega načrta časopisa, ki ga na podlagi statuta Zavoda za informativno dejavnost madžarske narodnosti (založnik tednika Népújság) sprejema Svet zavoda. Ferenc Horváth je na državnozborskih volitvah leta 2018 izvoljen poslanec DZ RS in vsled tega piše v rubriko, ne pa prosto publicira v časopisu, kot navajate. 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.