Danes je nov dan

 |  Družba  |  Agrument

O zasebnih javnih prostorih

geralt / pixabay

geralt / pixabay

Internet je že leta del vsakdana slehernika, zato ga ljudje – kot vsa ostala orodja – vsaj tako pogosto kot za dobre žal uporabljajo tudi za slabe namene.

Večina se strinja, da je digitalne prostore pogovora treba regulirati, a ni še čisto jasno, kako se tega lotiti. Ko se na Facebooku zgodi umor, policija recimo reagira z zahtevo po odstranitvi vsebine, skoraj vse ostalo pa je prepuščeno zaposlenim v Menlo Parku.

Moderiranje je težaško delo, ki terja žrtve. Zaposleni sledijo natančnim navodilom, ki so bila uradno objavljena šele po tem, ko jih je razkril Guardian. Niso rezultat javnih razprav, niti ne upoštevajo tega, da so v različnih kulturah dopustne različne stvari.

Še bolj pa je zaskrbljujoče dejstvo, da so na Facebooku za moderiranje vsebin v jezikih z manj govorci očitno kadrovsko podhranjeni – ne vemo, zakaj bi sicer zaradi orkestriranega širjenja sovraštva odstranili angleško radikalno desničarsko skupnost EDL, Noriško kraljestvo in Štajersko vardo pa pustili pri miru ...

Agrument ustvarja Danes je nov dan.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.