Jure Trampuš

 |  Mladina 17  |  Politika

Slovenija brez tiskane besede?

Ministrstvo za kulturo podpira znižanje DDV za knjige in tiskane medije, ministrstvo za finance mu nasprotuje

Minister za finance Andrej Bertoncelj. Na ministrstvu ideje o znižanju DDV za knjige in tiskane medije ne podpirajo, med drugim jih moti 8 milijonov evrov, kolikor bi bil po predvidevanjih okrnjen proračun.

Minister za finance Andrej Bertoncelj. Na ministrstvu ideje o znižanju DDV za knjige in tiskane medije ne podpirajo, med drugim jih moti 8 milijonov evrov, kolikor bi bil po predvidevanjih okrnjen proračun.
© Borut Krajnc

Jeseni 2012 – bil je čas druge Janševe vlade, čas varčevalnega zujfa, nekaj mescev pred izbruhom ljudskih vstaj – smo izvedeli, da vlada razmišlja o zvišanju davka na dodano vrednost za tiskane medije z 8,5 na 20 odstotkov. Mediji, novinarski združenji, celo GZS so se selektivnemu zvišanju davka uprli. Tedanji predsednik Društva novinarjev Slovenije Matija Stepišnik je recimo dejal, da je vladni predlog fiskalno in družbeno neprimeren, kratkoviden, škodljiv za demokracijo. Večina tiskanih časopisov ima zaradi interneta in drugih stvari že tako težave, dodatne davčne obremenitve bi pomenile še dodatno zmanjševanje njihove družbene moči.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.