Adijo, amalgam

Kako dolgo še sive zobne zalivke? 

»Varuhu človekovih pravic se izpostavljena problematika zdi pomembna in aktualna,« so nedavno zapisali v uradu varuha, ko so se odločili izreči svoje mnenje o uporabi zobnega amalgama, sivih zalivk, klasičnih plomb, skratka. Težava amalgama je v negativnih stranskih učinkih za telo, glavna sestavina je pač živo srebro. V uradu varuha podpirajo opuščanje amalgama.

Sive zalivke so problematične že same po sebi. Težka kovina v telesu pač. Kljub temu pa so še najmanj problematične, ko so enkrat v ustih, zaradi vdihovanja težkih kovin je spornejša njihova izdelava in še bolj njihovo odstranjevanje. Enako za pacienta kot tudi za zobozdravnika. V tem pogledu bi bilo pričakovati, da bodo zobozdravniki med najglasnejšimi zagovorniki odprave sivih zalivk. Je pa res, da so sive zalivke obstojnejše od belih, njihova izdelava precej bolj enostavna, hitrejša in seveda cenejša od belih zalivk.

Izsledki raziskav o vplivu amalgamskih zalivk na človeško telo so sicer zelo različni – od takih, ki potrjujejo velik in dolgotrajen negativni vpliv, do takih, ki omenjajo zgolj minimalne negativne stranske učinke. A kako je z znanstvenimi raziskavami, vemo. Obstajajo tudi iskreno neodvisne raziskave, ki dajejo objektivne rezultate, a za veliko večino raziskav je vendarle neki interes, interesna skupina. Izsledki pa so temu primerni.

Evropska komisija se je sicer že pred časom odločila verjeti opozorilom pred nevarnostjo amalgamskih zalivk za telo in z uredbo že prepovedala uporabo sivih zalivk za otroke do 15. leta starosti, nosečnice in doječe matere. Prepoved je začela veljati julija lani, do letošnjega julija pa evropska uredba vladam članic EU zapoveduje izdelavo načrta postopne, a popolne odprave uporabe amalgamskih zalivk.

Izdelavo belih zalivk, ki so bile poprej v veliki meri plačljive, zdaj v skladu z evropsko uredbo krije država oziroma zavod za zdravstveno zavarovanje. Pri otrocih, nosečnicah in doječih materah. Pri vse ostalih pa ne. Kaj, ko bi recimo vlada oziroma ministrstvo za zdravje do julija pripravila načrt odprave amalgama, ki bi vključeval nadomestitev brezplačnih sivih zalivk z brezplačnimi belimi do konca leta?

Nekatere evropske države so to storile že pred slabim desetletjem. Recimo Švedska, Nemčija, Norveška in Danska.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.