Peter Petrovčič

 |  Mladina 19  |  Družba

Brežiška varda

Protimigrantske milice

Po črnomaljski in ilirskobistriški protimigrantski iniciativi so podobno ustanovili še v Brežicah. Poimenovali so jo Civilna iniciativa Brežice za varovanje južne štajerske meje. Za razliko od sestrskih na mejo niso pozvali le slovenske vojske in evropskih enot za varovanje mej (Frontex), pač pa tudi Štajersko vardo.

Omenjene »civilne« iniciative, ustanovljene z istim ciljem – lov na prebežnike, begunce, migrante –, pa se razlikujejo. Črnomaljsko je ustanovila SDS pod vodstvom njihove poslanske in županske kandidatke Maje Kocjan, medtem ko so se v Ilirski Bistrici oziroma Jelšanah okoli iniciative poenotili vsi lokalni odbori političnih strank. V Brežicah pa jedro iniciative predstavljajo člani Zedinjene Slovenije, katere ustanovitelj je Andrej Šiško, pred časom na prvi stopnji obsojen zaradi rušenja ustavnega reda. Med brežiškimi ustanovitelji so tudi takšni, ki se na družabnih omrežjih ponašajo z orožjem.

»Civilna iniciativa zahteva ojačanje zaščite omenjene meje v skupnem sodelovanju Štajerske varde, MNZ Republike Slovenije, PP Brežice in MORS, pa tudi prostovoljcev – članov civilne iniciative,« so zapisali ob ustanovitvi. Glede na to, da je iniciativa v dobršni meri sestavljena iz članov in somišljenikov Šiškovega gibanja, je logično, da si v »združenih« enotah za varovanje meje želijo Štajersko vardo. Vendar to odpira vprašanje, ki je pomembno za Šiška.

Andrej Šiško je namreč v zagovoru pred sodiščem trdil, da se je z ustanovitvijo varde in preostalimi aktivnostmi šalil in zgolj izzival. Če to drži, je vprašanje, ali njegovi sledilci tega niso razumeli na enak način. In morda še vedno ne? Ali pa to ni bila resnica? Bo poziv brežiškega odseka, ki Štajersko vardo vabi k obrambi meje, oteževalna okoliščina za Šiška v nadaljevanju sojenja na višjem sodišču?

Le vprašanje časa je bilo, kdaj bodo protimigrantske civilne iniciative začele pozivati k oblikovanju »obmejnih« straž, nekakšnih zametkov paravojaških milic, ki že leta delujejo na ameriško-mehiški meji in zase trdijo, da policiji in vojski pomagajo pri lovu prebežnikov. Koliko je takšne ideje spodbudila ustanovitev Štajerske varde, ne vemo, prav gotovo pa ni prispevala k nenasilnemu reševanju težav z migracijami na obmejnih območjih.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.