Borut Mekina

 |  Mladina 20  |  Politika

Zmago Jelinčič, slavnostni govorec ob dnevu EU

EU je za skeptike

Evropejca: Zmago Jelinčič in Zoran Stančič v Hiši Evropske unije

Evropejca: Zmago Jelinčič in Zoran Stančič v Hiši Evropske unije
© Arhiv Mladine

Kateri od slovenskih politikov bi bil najmanj primeren za slavnostnega govorca na praznovanju 15. obletnice vstopa Slovenije v EU? Če bi bila to uganka, bi jo večina zlahka razvozlala. To je vendar Zmago Jelinčič, najbolj znan slovenski evroskeptik in nestrpnež z najdaljšo kariero.

Evroskepticizem Zmaga Jelinčiča ima že dolgo, bogato in razvejano zgodovino. Ko je Slovenija vstopila v EU, se njegova stranka SNS iz protesta ni udeležila slavnostne seje državnega zbora, češ da se je Slovenija z EU slabo izpogajala. Na prvih evropskih volitvah, na katerih je sodelovala Slovenija, se je nato Jelinčič povezal s francosko Le Penovo stranko, ki je kasneje obljubljala referendum Francije o izstopu iz EU. In seveda je nato tudi Jelinčič sam začel omenjati izstop Slovenije iz unije, vsekakor pa je bil proti vsakršni širitvi.

A če bi znal slehernik zlahka presoditi, da je Jelinčič kot promotor vrednot EU neverodostojen, tega uvida očitno niso bili sposobni na slovenskem predstavništvu Evropske komisije, kjer je bil 9. maja, ob dnevu EU, Zmago Jelinčič poseben gost in slavnostni govorec v Hiši EU. Iz Evropske komisije so nam sporočili, da so tedaj priredili vrsto dogodkov, med njimi tudi odprtje filatelistične razstave Približevanje in članstvo Slovenije v EU. In ker so dogodek organizirali skupaj s Slovensko filatelistično akademijo, sta razstavo s kratkimi nagovori odprla predsednik Slovenske filatelistične akademije Zmago Jelinčič Plemeniti, ki mu je sledil vodja predstavništva Evropske komisije v Sloveniji Zoran Stančič.

Da bi bila mera polna, pa Jelinčiča niso povabili le na obletnico praznovanja vstopa v EU, ampak celo v času evropske volilne kampanje, v kateri se Jelinčič poteguje za mesto evroposlanca. V svojem filatelističnem nagovoru tako Zmago Jelinčič ni veliko govoril o pomenu evropskih integracij, ampak je trenutek izkoristil za svoje politične izpade. Med drugim je ob nasmejanih predstavnikih EU komisije poudaril, da EU danes šepa, zato jo je treba »popraviti« ter »porihtati«. Pri tem naj bi bilo nujno, »da jaz pridem v evropski parlament in bomo še kaj spucali«, je dejal Jelinčič.

V mnogih drugih institucijah so z Jelinčičem opravili drugače. Kot je znano, ima zaradi vpletenosti v korupcijski škandal v korist Azerbajdžana do konca življenja prepoved vstopa v Svet Evrope: v zameno za podkupnino naj bi glasoval proti nekemu kritičnemu poročilu o razmerah v tej državi.

A če Jelinčič v parlamentarno skupščino Sveta Evrope nima vstopa, se utegne že kmalu sprehajati po Evropskem parlamentu. Kot kažejo zadnje volilne projekcije, se mu nasmiha položaj evroposlanca: očitno ne le zaradi kratkega spomina volivcev, ampak tudi zaradi uradnih potez, ki velikega slovenskega nacionalista ne predstavljajo le kot legitimnega politika, ampak kar častnega gosta.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.