Peter Petrovčič

24. 5. 2019  |  Mladina 21  |  Politika

Varnost in zasebnost

Premier Šarec opozarja na teroristične napade

Marjana Šarca vdori v (informacijsko) zasebnost ne skrbijo preveč

Marjana Šarca vdori v (informacijsko) zasebnost ne skrbijo preveč
© Borut Krajnc

Ameriško mesto San Francisco je prvo prepovedalo rabo tehnologije prepoznave obrazov. Prepoved velja za vse zasebne in javne varnostne agencije in organe, tudi za policijo.

Z osmimi glasovi proti enemu jo je potrdil mestni nadzorni odbor in bo ob pričakovani potrditvi v mestnem svetu začela veljati čez mesec dni. Razlogi za prepoved so vprašanja, ki se postavljajo zaradi rabe te tehnologije – kršitve temeljnih človekovih pravic, odsotnost zakonske regulacije za rabo te tehnologije in napake »popolnih« orodij za prepoznavo obraza. Zakonska ureditev rabe predvideva, da bo odslej vsakič, ko bo kdo hotel uporabiti to tehnologijo, za to moral pridobiti soglasje mestnih organov. Dosedanja raba v mestu San Francisco pa bo revidirana za nazaj. Prepoved ne bo veljala le na letališčih in v pristanišču, za katera so pristojni zvezni varnostni organi in agencije.

Tako je v San Francisu, skoraj milijonskem mestu v ZDA, državi, ki je bila dolga desetletja vodilna pri razvoju številnih človekovih pravic, potem pa v zadnjih desetletjih začela delati ogromne korake nazaj. Prav v imenu varnosti.

V imenu varnosti pa nove tehnologije uvaja tudi Slovenija in uvedba teh tehnologij gre prav tako na račun pravice do zasebnosti, svobode, človekovih pravic nasploh. Vladi Marjana Šarca je nedavno uspela parlamentarna potrditev sprememb zakona o kazenskem postopku, ki je uvedel zakonsko podlago za rabo tako imenovanih lovilcev IMSI. Policija je s tem dobila dovoljenje za rabo orodij za sledenje mobilnim telefonom, shranjevanje lokacijskih podatkov in tudi vsebine kratkih sporočil ter celo telefonskih pogovorov. Težava rabe te tehnologije je v tem, da nadzor mobilnega telefona domnevnega osumljenca hkrati pomeni nadzor vseh drugih mobilnih naprav na nekem območju in shranjevanje brezkončnega števila podatkov o naključnih posameznikih.

A pri slovenskih odločevalcih (še) ni opaziti premisleka o dolgoročni škodi za človekove pravice, kot smo mu priča v San Francisu. O uvedbi lovilcev IMSI so premiera Šarca povprašali tudi v intervjuju za spletni novinarski portal Pod črto. »Razumem, da so pomisleki pred vdori v zasebnost in tako naprej, ampak ko se nekdo s tovornjakom zaleti v množico, potem je prepozno,« je dejal Šarec in podprl rabo lovilcev IMSI v policiji.

»Takšno zbujanje strahu je zavajajoče in celo nevarno, saj odvrača pozornost od najbolj relevantnega vprašanja – ali je policija sposobna zagotoviti zakonito rabo novih pooblastil, kot je raba lovilcev IMSI, in v primeru nezakonitosti sankcionirati odgovorne. Trenutno delovanje policije še kar zbuja dvom o njenem delovanju,« pa so se na to odzvali na portalu Pod črto.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.