Izak Košir

24. 5. 2019  |  Mladina 21  |  Družba

Kaj storiti s Huaweievimi telefoni?

Kakšne bodo za uporabnike posledice prekinitve sodelovanja med Googlom in Huaweiem

Huaweieva tovarna telefonov v Dongguanu

Huaweieva tovarna telefonov v Dongguanu
© Profimedia

Spletni gigant Google naj bi bil popolnoma prekinil sodelovanje s kitajskim proizvajalcem telefonov Huawei. Ta je tako izgubil dostop do nadgradenj operacijskega sistema Android, naslednje različice telefonov kitajskega proizvajalca pa bodo izgubile dostop do Googlovih storitev, kot so Google Play Store, Gmail Google Photos, Google Maps in drugi. Radikalna Googlova poteza je povezana z ukazom predsednika ZDA Donalda Trumpa, ki je prejšnji teden Huawei dodal na seznam podjetij, ki jim ameriška visokotehnološka podjetja ne smejo prodajati ničesar, če tega ne odobri ameriška vlada.

Uporabniki Huaweievih telefonov, veliko jih je tudi v Sloveniji, so zmedeni, saj ne vedo, kaj to pomeni za sedanje lastnike telefonov tega kitajskega proizvajalca in kaj za nove. Se bo v prihodnosti še splačalo kupiti Huaweiev telefon? Na to odgovarja urednik revije Monitor Matjaž Klančar, ki poudarja, da bodo Huaweievi telefoni, ki jih ljudje že imajo, še vedno normalno delovali, Huawei pa zagotavlja, da bodo uporabniki deležni tudi rednih varnostnih posodobitev. »Kot zdaj kaže, položaj se namreč spreminja iz dneva v dan, novi telefoni Huawei ne bodo imeli nameščenih Googlovih aplikacij. Četudi jih bo še vedno poganjal Android, taki telefoni za naš trg ne bodo uporabni, zato dvomim, da bodo v prodaji. Vsekakor pa odsvetujem nakup telefona, kateregakoli, če na njem ni Trgovine Play ali AppStore (na iPhonih),« opozarja Klančar, ki meni, da so Huaweieve napovedi novega operacijskega sistema dimna zavesa, poskus omilitve škode, ki bi jo lahko povzročile informacije o brezizhodnem položaju tega kitajskega proizvajalca telefonov.

Pri tem je vredno omeniti, da so številni poskusi lansiranja konkurenčnih operacijskih sistemov, kot so denimo Symbian (Nokia), Blackberry OS (Blackberry), Bada/Tizen (Samsung) in Windows Phone (Microsoft), propadli. Mimogrede, Huaweievi telefoni se na Kitajskem od nekdaj prodajajo brez aplikacij in ekosistema Google, ker je ta tam prepovedan; na telefonih so nameščeni Huaweievi »nadomestki«, s Trgovino vred. »Na Zahodu pa Huaweievih telefonov brez Androida oziroma brez Googlovega ekosistema, ki teče na Androidu, ni več, to je dejstvo,« dodaja Klančar.

Monitorjev urednik še meni, da je prepoved sodelovanja ameriških podjetij s Huaweiem veliko škodo povzročila tudi ameriškim proizvajalcem in celo uporabnikom. »Velika večina elektronike na svetu se denimo proizvede v kitajskih tovarnah. Če Kitajska te tovarne zapre, sodobnega sveta ni več. Seveda pa tega verjetno ne bo storila, saj tudi sami Kitajci živijo od tega. Podobno ima Kitajska monopol nad redkimi zemljami, skupino 17 elementov v periodnem sistemu, ki so takšno ime dobili zaradi razpršenosti. Zaradi edinstvenih magnetnih in električnih lastnosti so ti nujno potrebni v elektronskih napravah, Kitajska pa ima nad njihovo proizvodnjo monopol. Potrebujejo jih torej tudi ameriška podjetja,« še pojasnjuje Klančar.

Treba je še omeniti, da ima ameriški dolg večinoma v lasti Kitajska. Vpleteni državi se tako lahko začneta vrteti v začaranem krogu ukrepov in nasprotnih ukrepov, žal pa bodo njune odločitve vplivale tudi na druge države.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.