Marjan Horvat

24. 5. 2019  |  Mladina 21  |  Politika

»Salvini = Mussolini«

Menijo dijaki in dijakinje iz šole v Palermu 

Protest v podporo ustavi, svobodi govora in suspendirani učiteljici

Protest v podporo ustavi, svobodi govora in suspendirani učiteljici
© Profimedia

Te dni je v Italiji dvignila precej prahu odločitev ministrstva za izobraževanje, da začasno suspendira profesorico s palermske srednje šole Istituto Tecnico Vittorio Emanuele III. Kaznovalo jo je, ker naj ne bi bila »nadzirala« projekta svojih dijakov in dijakinj, ki so ga pripravili januarja ob dnevu spomina na žrtve holokavsta. Dijaki so namreč v kratkem filmu Mussolinijeve rasne zakone iz leta 1938 primerjali z dekretom, s katerim je Matteo Salvini, sedanji italijanski notranji minister in predsednik stranke Liga, migrantom, ki niso upravičeni do statusa begunca, odvzel pravico do humanitarnega varstva. S tem ukrepom je številne med njimi pahnil v brezdomstvo in ustvaril nove ilegalne priseljence, to pa so dijaki primerjali s posledicami Mussolinijevih zakonov, na podlagi katerih so fašisti 6500 judovskih otrok in 700 učiteljev poslali v koncentracijska taborišča.

Rosa Maria Dell’Aria, 63-letna profesorica, ki na šoli Istituto Tecnico Vittorio Emanuele III poučuje že več kot 30 let, je po besedah enega izmed dijakov poskrbela le za jezikovno neoporečnost besedila, na vsebino videa in sporočila v njem pa ni vplivala. V pogovoru za britanski Guardian je izrazila »ogorčenost« zaradi kazni, kajti »projekt ni imel političnega namena, ni bil namenjen indoktrinaciji učencev, saj so vedno delali svobodno«. »Incident« je sprožil niz odzivov posameznikov in institucij, ki so v odločitvi ministrstva videli napad na svobodo izražanja in mišljenja. Minuli torek dopoldne je učiteljsko združenje na šolah in univerzah pripravilo javno branje 21. in 33. člena italijanske ustave, ki govorita o pravici do svobode mišljenja in izražanja oziroma do svobodnega poučevanja. Istega dne je več kot 50 združenj italijanskih univerzitetnih profesorjev v pismu, naslovljenem na predsednika Sergia Mattarello in premiera Giuseppeja Conteja, izrazilo solidarnost s palermsko profesorico in njenimi dijaki, saj je »prednostna naloga šol in univerz negovati kritično misel in mišljenje«. Da je treba profesorici takoj omogočiti vrnitev na delovno mesto, je dejal voditelj koalicijske stranke Gibanje petih zvezd Luigi Di Maio, sekretar opozicijske Demokratske stranke Nicola Zingaretti pa je poudaril dvojna merila pri kaznovanju domnevnih zlorab pravice do svobode izražanja: »V Italiji lahko skrajno desne skupine delajo in govorijo, kar hočejo, profesorica pa je kaznovana, ker so njeni dijaki kritizirali Salvinija in zakone, ki jih je sprejela vladna koalicija.«

Matteo Salvini, ki je v preteklosti sam omenjal nekatere ukrepe Mussolinijevega režima kot pravšnje, se je tokrat distanciral od dučeja z besedami, da je »postavljanje notranjega ministra Mattea Salvinija – priljubljenega ali nepriljubljenega – ob bok Mussoliniju ali celo Hitlerju absolutno noro«. Profesorico in dijake je pozval k srečanju.

Toda če srečanje res bo, bo imel zahtevno nalogo pri prepričevanju dijakov, da so njegovi »ukrepi neskončno daleč od rasnih zakonov iz obdobja fašizma«. Dijaki namreč v videu na vprašanje, kako danes praznovati dan spomina, odgovarjajo, da mora to vključevati »prizadevanja, da se ne pustimo manipulirati nacionalističnim in ksenofobnim politikom, saj se le tako lahko izognemo ponovitvam napak iz prejšnjih časov«.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.