Lara Paukovič

 |  Mladina 22  |  Družba

Katera bo Miss Hitler?

Neonacisti prirejajo lepotno tekmovanje 

© Vocativ

Na ruskem družabnem omrežju VKontakte (VK) se je pred kratkim pojavil zanimiv poziv k udeležbi na lepotnem tekmovanju: »Pošlji eno do tri fotografije, izberi si vzdevek in napiši nekaj stavkov, ki te opisujejo.« To samo po sebi ne bi bilo nič nenavadnega, uveljavljen protokol pri takšnih dogodkih, če ne bi šlo za prijavo na tekmovanje, ki nosi naziv »Miss Hitler«. Ženske se nanj lahko prijavijo do 8. avgusta, 1. septembra pa bodo razglasili zmagovalko. Skrbnik strani in eden od organizatorjev je portugalski neonacist João Branco, o katerem ni znanega veliko, razen da je iz Lizbone in da ima 40 let, na njegovi profilni fotografiji pa je mogoče videti simbole portugalskih skrajnodesničarskih strank.

Zanimivo, da k prijavi na tekmovanje poziva prav Portugalec, kajti Portugalska je – drugače od številnih evropskih držav – še vedno pretežno leva. A tudi neonacistična manjšina je prisotna: nekaj neonacističnih skupin (Frente Nacional, Hammerskin Portugal in Nova Ordem Social) vodi ali jih je vodil Mário Machado, ki je bil pred leti obsojen na štiri leta zapora, leta 2017 so ga na Švedskem priprli zaradi udeležbe na neonacistični konferenci, dobil pa je tudi triletno prepoved vstopa v državo. Konec lanskega leta je Diario de noticias poročal o neonacističnem srečanju na Portugalskem julija 2017, na katerem je bilo prisotnih kakih 200 ljudi, poleg domačih še ruski in italijanski neonacisti.

Vendar lepotno tekmovanje »Miss Hitler« ni od včeraj, niti ni omejeno samo na Portugalsko: pozivi, naj se privlačne pripadnice neonacističnega gibanja prijavijo na lepotno tekmovanje, so se na omrežju VKontakte pojavljali že pred štirimi leti – o tem je takrat pisal spletni portal Vocativ. Dekleta, ki so se odločila za sodelovanje – večinoma so prihajala iz Rusije in Ukrajine –, so morala prijavi priložiti tudi razlago, zakaj »ljubijo in cenijo tretji rajh Adolfa Hitlerja«, fotografijo, na kateri izvajajo nacistični pozdrav ali kako drugače izražajo pripadnost nacizmu, za nagrado pa je bil obljubljen nakit z nacističnimi simboli. V letih, ki so sledila, je tekmovanje postalo precej priljubljeno: nanj so se poleg Rusinj in Ukrajink prijavljale Nemke, Italijanke in Američanke, posamezne tekmovalke so dobivale po več sto glasov, stran lepotnega tekmovanja je imela na dan več tisoč ogledov, potem pa je pristala na črnem seznamu ruske vlade in bila blokirana.Vendar očitno to ni bilo dovolj za zajezitev strašljivih neonacističnih idej ...

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.