Zakaj begunci tavajo po slovenskih vaseh?

Spoštovani, služba za odnose z javnostmi Ministrstva za notranje zadeve se je v predpretekli številki Mladine odzvala na očitane nepravilnosti v delovanju Slovenske policije, ki jih omenja v članku novinar Mladine Peter Petrovčič. V svojem odzivu, podobno kot v številnih drugih primerih, MNZ zanika nelegalno delovanje Policije v postopkih s tujci na meji in odgovarja, da so ti postopki tudi ustrezno nadzorovani. Poročilo Civilne iniciative InfoKolpa, na katerega se sklicuje tudi novinar in je bilo javno objavljeno sredi letošnjega maja, ponovno opozarja, da obstaja resen sum sistematičnih kršitev temeljnih človekovih pravic v vodenju azilnih postopkov s strani Slovenske policije na južni meji. Samo dejstvo, da je delež izraženih namer za azil glede na število obravnav zaradi “ilegalnega” prehoda meje na policijski postaji Črnomelj padel z 98% v maju na 3% v juniju lansko leto, priča o usklajenem delovanju, ki upravičuje sum o obstoju navodila, ki presega pooblastila delovanja policistov. Pri tem je nujno opozoriti, da se delež števila vrnjenih oseb glede na število prehodov meje povečuje tudi v letošnjem letu (ob 3.043 prehodih je bilo 1827 oseb vrnjenih na Hrvaško do konca aprila letos). To opravičuje sum o množičnih malverzacijah o postopkih na meji. Prav tako ne držijo navedbe, da te postopke nadzoruje katera od zunanjih instanc. Slovenska Karitas in Pravno-informacijski center namreč sodelujeta v postopkih vračanj oseb, katerih bivanje v Sloveniji je nelegalno in šele po posredovanju Centra za tujce, to pa ne zadeva postopkov izročitev oseb zaradi ilegalnega prehoda meje, ki jih množično izvaja Slovenska Policija. Prav tako se MNZ sklicuje, da je UNHCR potrdil ustrezno delovanje policije z obiskom policijskih postaj, vendar je vredno opozoriti, da so ti obiski potekali napovedano in zgolj 26. in 27. septembra 2018. 

Služba za odnose z javnostmi MNZ prav tako navaja, da Varuh pri svojem obisku policijskih postaj ni ugotovil nepravilnosti, kar ne drži. V vmesnem poročilu Varuh namreč navaja, da je bilo več oseb izročenih na Hrvaško navkljub zapisu v uradnem zaznamku ali zapisniku postopka, kjer so kot razlog za zapustitev države navedene grožnje ali vojno stanje. Četudi MNZ in Slovenska policija brez utemeljitve vztrajata, da v postopkih na meji ni nepravilnosti in da se spoštuje pravica do postopka za mednarodno zaščito, policija nikakor ne spoštuje načela zaščite pred mučenjem. Navkljub zabeleženemu sistematičnemu in množičnemu nasilju hrvaške policije v obliki pretepanj, uničevanja lastnine in kraje denarja je Slovenija na Hrvaško v lanskem letu iz mejnih policijskih postajah uradno vrnila 4.653 oseb, velika večina od njih je bila dodatno izpostavljena nevarnosti mučenja in izgona v Bosno in Hercegovino, za kar pa odgovornost leži na strani slovenskih organov. Z načrti o vzpostavitvi sprejemno-registracijskih centrov, v katere bi imela dostop zgolj vojska in policija, in mešanih patruljah na slovensko-italijanski meji Slovenija aktivno sodeluje pri vzpostavljanju represivnega režima eksternalizacije evropskih meja, ki množice ljudi v iskanju možnosti preživetja spravlja v smrtno nevarne razmere. 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.