Jure Trampuš

7. 6. 2019  |  Mladina 23  |  Politika

Naš denar za Nova24TV

Zakaj je ministrstvo za kulturo finančno podprlo medijski projekt, ki je v službi politične propagande?

Običajna zgodba na Novi24tv

Običajna zgodba na Novi24tv
© Arhiv Mladine

V času vlade Mira Cerarja si je ministrstvo za kulturo zastavilo ambiciozen cilj. Želelo je prevetriti medijsko zakonodajo. Leta 2016 je za določitev zakonskih izhodišč naročilo pripravo medijske strategije, ki naj bi bila strokovna podlaga za kasneje sicer nesprejete zakonske spremembe. V strokovnih izhodiščih so zapisane težke besede o delovanju medijskega sklada. To so ugotovitve, »da njegovi cilji niso uresničeni«, »da državljani niso bolje in vsestransko obveščeni«, da »ni večje pluralnosti in večje kulturne ustvarjalnosti na področju medijev«.

Medijski sklad ali sklad za pluralizacijo medijskih vsebin je bil že v izhodišču politični projekt. V sedanji obliki je nastal v času prve Janševe vlade, ko je ministrstvo za kulturo vodil Vasko Simoniti. Od takrat se zakonske podlage za njegovo delovanje niso spremenile. Vsako leto komisija obravnava množico prošenj in na podlagi vnaprej znanih meril oceni prijavljene projekte (ne celotnih medijev). Na leto ministrstvo tako različnim radijskim, televizijskim, lokalnim, spletnim medijem posebnega pomena razdeli od 1,5 do 2 milijona evrov. Od leta 2006 je bilo v medijske projekte vloženih približno 25 milijonov evrov.

Na razpise se prijavlja tudi Mladina, bolj ali manj uspešno, na zadnjem je dobila 25.806 evrov. Prijavila je projekt Mladina kultura.

Uspešni so bili tudi Gorenjski glas, dobil je 27.918 evrov, časnik Večer, 26.400 evrov, Delo, Dnevnik, Družina, Reporter. Uspešni so bili nekateri novi novinarski portali, recimo Pod črto in Oštro, nekaj denarja (8396 evrov) je za internetni projekt dobil tudi nekdanji urednik in novinar Dela Peter Jančič. Velja pravilo, da so radijski in televizijski projekti na tem razpisu bolje subvencionirani, zaradi produkcijskih zakonitosti je to logično. Absolutni rekorder po prejetih sredstvih na zadnjem razpisu je, pohvalno, Radio Študent. Projekt Urbana študentska medijsko-izobraževalna platforma bo država podprla s 95.700 evri.

Seveda vsi projekti niso dobri. Vsi denarja tudi ne dobijo. O tem vsako leto odloča strokovna komisija.

Vodi jo Matej Mencej, član sveta AKOS, med drugim je delal tudi v hranilnici LON. Gre za človeka, ki na medijskem področju ni poznan, pravzaprav ne obstaja. Ta komisija, večinsko je bila imenovana v času prejšnjega ministra, je na zadnjem razpisu kot ustrezno izbrala podjetje Nova24TV. Država bo torej financirala novinarsko hišo, ki trdi, da poroča v imenu resnice, v bistvu pa gre za projekt stranke SDS, financiran z madžarskim denarjem, ki širi sovraštvo, laži, namenoma manipulira in straši. Na razpisu je Nova24TV dobila 21.120 evrov. Sorodna Demokracija 20.877 evrov.

Komisija na vprašanje, zakaj se je odločila tako, ni želela uradno odgovoriti. Na ministrstvu za kulturo pojasnjujejo, »da je šlo v konkretnem primeru za projekt Novice iz Slovenije in glede na podane informacije o vlogi je bil projekt ocenjen po zakonsko določenih kriterijih«.

Gre za sprenevedanje. Glavno merilo, ki na razpisu prinaša največ točk, je kakovost in izvirnost novinarskih prispevkov. Kdor spremlja poročanje Nove24TV, ve, da tam ni kakovosti. To je portal politične propagande. Na ministrstvu še dodajajo, da bo na koncu »izvedba projekta pregledana na podlagi letnih poročil in evalvacije razpisa. Če bodo ugotovljena odstopanja od prijavljene kakovosti in obsega projekta, ima ministrstvo podlago, da razdre pogodbo in zahteva povrnitev sredstev.« Konec lanskega novembra je premier Marjan Šarec javna podjetja pozval, naj ne oglašujejo v medijih, ki širijo nestrpnost. »Želim opozoriti, da sovražne vsebine, med katerimi velja poudariti najmanj homofobijo in rasizem, zastrupljajo družbo, vanjo vnašajo razdor in le spodjedajo že tako krhka strpnost in sožitje,« je med drugim zapisal.

Samo dober mesec po tem pozivu je ministrstvo za kulturo mediju Nova24TV odobrilo 21.120 evrov. Presodilo je, da so dejavnosti Nova24TV »pomembne za uresničevanje javnega interesa na področju medijev«.

Dobrodušno pripišimo, da se na ministrstvu menda zavedajo zakonskih omejitev in anomalij. Pripravljajo novo zakonodajo, ki naj bi takšne nesmisle preprečila.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.