Peter Petrovčič

 |  Mladina 24  |  Politika

Podpredsednik državnega zbora sovraži muslimane

Turški vpadi

Jože Tanko, SDS

Jože Tanko, SDS
© Arhiv Mladine

Jože Tanko je eden prepoznavnejših poslancev SDS, trenutno podpredsednik državnega zbora. Je tudi občinski svetnik v občini Ribnica, kjer je bil nekoč župan, dokler je bilo podvajanje županske in poslanske funkcije še mogoče. Tanko je redni pisec na mnenjskih straneh občinskega glasila Rešeto, rubrike, poimenovane »Iz političnih krogov«. V majski številki glasila se je posvetil beguncem.

»Ilegalci prosto in nenadzorovano vstopajo na slovensko ozemlje, vdirajo v objekte, jih uničujejo in požigajo, ogrožajo življenja mirnih prebivalcev, prinašajo nalezljive bolezni, za sabo pa puščajo kupe nesnage. Življenje postaja čedalje bolj neznosno in nevarno in ljudje se čedalje bolj soočajo s težavami, na katere smo v SDS opozarjali že od začetka vdiranja ilegalnih, izrazito protikatoliško nastrojenih migrantov iz izključno muslimanskih držav.«

Tako piše poslanec Tanko, ki migracije poimenuje s »pravim« imenom; pravi jim namreč »turški vpadi«. Ti so se, to ve vsak osnovnošolski otrok, dogajali pred 500 leti, šlo pa je za pohode turške vojske, ki je kradla pridelke, živino in denar, požigala vasi in pobijala lokalno prebivalstvo ter ugrabljala mlade fante in jih vzgajala v janičarje …

Težko bi torej migracije primerjali s turškimi vpadi, a Tanko je zapisal, kar je. To pa ne pomeni, da gre za resnico. Begunci na slovensko ozemlje ne vstopajo »prosto in nenadzorovano«, pač pa jih že na meji pridrži policija in večinoma vrača nazaj v hrvaško-bosansko negotovost.

Poleg tega begunci niso »uničili« in »požgali« še nobenega objekta in tudi ne »ogrožajo življenj mirnih prebivalcev« (še najbolj je bilo ogroženo življenje ugrabljenega vinogradnika iz Bele krajine, ki ni bil telesno poškodovan). Prav tako ne »prinašajo nalezljivih bolezni«, saj tega ne potrjujejo podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Je pa res, da pride do vdora v kako zidanico ali vikend in da za begunci pogosto ostanejo oblačila. Oboje je posledica zapiranja meja in politike, ki jo zagovarja Tanko. Prav zato, ker se je Slovenija odločila, da ne bo sprejemala prošenj za azil, skuša vedno več beguncev ilegalno prečkati državo. In na tej poti včasih potrebujejo hrano, pijačo ali zavetje, po prečkanju ožičene reke Kolpe pa morajo s suhimi oblačili nadomestiti mokra, ki ostanejo za njimi v obliki »kupov nesnage«.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.