Staš Zgonik

 |  Mladina 26  |  Družba

Preprost grafični prikaz podnebnih sprememb

Pokažite svoje proge

Progast diagram segrevanja zemeljske atmosfere

Progast diagram segrevanja zemeljske atmosfere

Sredi meseca je zaživela spletna stran showyourstripes.info, na kateri so dostopni grafični prikazi zviševanja povprečne temperature za vsaj zadnjih sto let za skoraj vse države sveta. Avtorji so za povprečje vzeli temperature med letoma 1971 in 2000, nato pa uporabili različne odtenke modre za leta, ko je bila temperatura pod povprečjem, in različne odtenke rdeče za leta, ko je bila nadpovprečna.

Idejni vodja projekta je klimatolog Ed Hawkins z Univerze v Readingu. Njegov namen je bil oblikovati čim preprostejše ilustracije sprememb, ki jih je mogoče razumeti tudi brez znanstvenega predznanja. Uporaba je prosta in brezplačna, namenjena ozaveščanju javnosti o podnebnih spremembah.

Slovenija se v primerjavi s svetovnim povprečjem segreva hitreje

Slovenija se v primerjavi s svetovnim povprečjem segreva hitreje

Odziv na projekt je množičen. S spletne strani so uporabniki v manj kot desetih dneh že skoraj milijonkrat prenesli grafične prikaze za različne države, številni vremenoslovci so jih uporabili v televizijskih nastopih. Poslanec laburistov v britanskem parlamentu Matt Roda si je dal celo izdelati kravato s progami, ki prikazujejo spreminjanje temperature v Veliki Britaniji, glasbena skupina Enter Shikari pa si je grafiko izposodila za ozadje na svojih letošnjih festivalskih nastopih.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.