Danes je nov dan

 |  Družba  |  Agrument

Optimizem kot alternativa resni spremembi

Danes je nov dan

Danes je nov dan

Prepričanje, da nas bo pred okoljsko katastrofo rešila zelena tehnologija, spremlja debate o klimatskih spremembah že od samega začetka. Tehnologija, ki bi iz ozračja odstranila toplogredne pline, se zdi ključna za doseganje ciljev pariškega podnebnega sporazuma, dolgoročno pa nas bo prestrukturiranje v zeleno ekonomijo vodilo v nizkoogljično družbo.

Paradni konj zelene tehnologije so električni avtomobili. Promet predstavlja enega od pomembnih virov onesnaževanja, zato ne preseneča, da vedno več držav ponuja znatne subvencije za njihov nakup. Prehod na zelene alternative pa razkriva okoljsko ceno litij-ionskih baterij, ki električne avtomobile poganjajo. Poleg rudarjenja strupenega kobalta, kar velikokrat počnejo kar otroci, je izjemno sporna tudi ektrakcija litija, za katero porabijo izjemne količine pitne vode. 

Trenutno je na svetu več kot milijarda osebnih avtomobilov. Brez spremembe števila vozil na cestah ne bomo mogli govoriti o zeleni alternativi. 

Agrument ustvarja Danes je nov dan.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.