Izak Košir

5. 7. 2019  |  Mladina 27  |  Politika

Kaj je narobe s to sliko?

Črnčec in papež skupaj, čeprav nimata skupnih vrednot

Obisk v Vatikanu: Damir Črnčec, državni sekretar, Janja Zorman Macura, vodja kabineta premiera, premier Marjan Šarec, papež Frančišek, veleposlanik v Rimu Tomaž Kunstelj, Tadeja Forštner - Perklič, državna sekretarka, Aleksander Strel, vodja protokola RS

Obisk v Vatikanu: Damir Črnčec, državni sekretar, Janja Zorman Macura, vodja kabineta premiera, premier Marjan Šarec, papež Frančišek, veleposlanik v Rimu Tomaž Kunstelj, Tadeja Forštner - Perklič, državna sekretarka, Aleksander Strel, vodja protokola RS
© Tamino Petelinšek, STA

Prejšnji teden se je predsednik slovenske vlade Marjan Šarec v Vatikanu sestal s papežem Frančiškom. Pogovor je sicer trajal le pičlih 36 minut, kljub temu se je premierov kabinet pohvalil, da je bilo to dlje, kot je bilo predvideno. Med temami pogovora so bili migracije in odnosi med cerkvijo in državo v Sloveniji, s financiranjem zasebnega šolstva vred.

Pričakovano je, da Sveti sedež lobira za interese svoje organizacije pri prvem človeku vlade in da Slovenija skrbi za dobre diplomatske odnose s poglavarjem največje cerkve pri nas. Nenavadna pa je sestava predstavnikov Slovenije, ki jih je Šarec izbral za sopotnike, ko se je odpravil v Vatikan – med njimi je bil Damir Črnčec, premierov državni sekretar, odgovoren za nacionalno varnost.

Njegovo imenovanje je lani sprožilo glasno javno polemiko zaradi mnenj o migrantih, ki jih je izražal, saj je bil avtor številnih nestrpnih javnih zapisov na Twitterju in Facebooku. Šarec je skušal ogorčeno javnost pomiriti tako, da je povedal, da je s Črnčecem dosegel dogovor, da ta ne bo več tvital. Od septembra državni sekretar res ne tvita več, so pa ostali vidni stari tviti, tudi tisti, ki jih je zapisal o papežu Frančišku.

Tako je lani 5. februarja na Twitterju zapisal: »Papež @Pontifex spet osramotil svoje občestvo s tem, ko je uradno sprejel islamofašističnega diktatorja Erdogana. Diktator preganja kristjane, pobija in zapira nasprotnike v svoji državi ter na S Sirije. Na svojih shodih poziva k preganjanju nevernikov ... Nov podn Frančiška.« Sedmega maja 2016 pa je Črnčec na blogerskem spletnem portalu PublishWall zapisal, da »papež Frančišek naivno poziva k podiranju zidov v Evropi« ter da lahko svojo načelnost pokaže pri sebi v Vatikanu in tam podre zid.

Črnčec je pred kratkim povedal, da mu za pretekle zapise ni žal in da sodijo v kontekst svobode govora: »Svoboda govora je v Sloveniji široka in za nobenega od svojih čivkov ali zapisov na Facebooku nikoli nisem bil bodisi preganjan, kaj šele obsojen na kakršnemkoli sodišču v Sloveniji.« Tako se ni distanciral niti od zapisa o muslimanih: »Okužili so nas z rakom, zasejali so rakaste celice po celotni Evropi.« Ko smo ga povprašali, kaj misli o tem, je odgovoril, da »preteklih zapisov iz časa pred nastopom funkcije državnega sekretarja ne komentiram«.

Takšna nestrpnost ni usklajena s pozivi papeža Frančiška, ki si prizadeva za gradnjo mostov, ekumenizem in dialog med kristjani in muslimani. Ko je novembra 2015 v Srednjeafriški republiki obiskal osrednjo mošejo v Banguiju, je recimo dejal: »Kristjani in muslimani smo bratje. Zato se moramo imeti za brate in se tako tudi obnašati ... Skupaj recimo ne sovraštvu, ne maščevanju, ne nasilju, še posebej tistemu, ki je zagrešeno v imenu vere ali Boga. Bog je mir, Bog salam.«

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.