Ustaški žep

V Nemčiji ne, v Avstriji ne, celo v Istri ne, v Sloveniji pa naj bi Thompson lahko nastopil

Podoba, ki je vabila na odpovedan (in sedaj znova napovedan) koncert hrvaškega pevca v Maribor

Podoba, ki je vabila na odpovedan (in sedaj znova napovedan) koncert hrvaškega pevca v Maribor
© Arhiv Mladine

Čeprav hrvaški nacionalistični proustaški pevec Marko Perković Thompson zaradi nazorov, ki jih razširja na koncertih, ne more nastopati v več evropskih državah in celo v hrvaški Istri ne, naj bi v Sloveniji lahko nastopil. Odločbo mariborske upravne enote, ki je pred dvema letoma prepovedala njegov koncert, je zdaj tamkajšnje upravno sodišče razveljavilo. Koncert bo konec avgusta.

Upravni organi so se za prepoved tedaj odločili na podlagi mnenja policije, ki je prireditev označila z visoko stopnjo tveganja. Šlo je za premišljeno odločitev, tudi po zgledu iz tujine, kjer so Thompsonove koncerte v preteklosti že večkrat (uspešno) prepovedali. No, organizator mariborskega Thompsonovega koncerta Milan Trol se je na odločitev pritožil, a upravno sodišče najprej njegove pritožbe ni sprejelo, češ da mora o zadevi kot prvostopenjski pritožbeni organ najprej odločiti notranje ministrstvo. Potem se je Trol obrnil na vrhovno sodišče, tam pa so zadevo razveljavili in vrnili upravnemu sodišču v ponovno odločanje.

Zdaj je upravno sodišče odločalo vsebinsko in ni našlo utemeljenih razlogov za prepoved koncerta. Zapisalo je, da ima država seveda pravico omejiti ali prepovedati izvedbo koncerta, če za to obstajajo razlogi, recimo ogrožena varnost države ali ljudi, vendar v tem primeru tega policija in upravna enota nista izkazali.

Dokončno odločitev, da se nacionalistična prireditev prepove, je tedaj sprejela načelnica upravne enote Maribor Ksenija Klampfer, današnja ministrica za delo. Na očitke z desnice, da je ravnala protizakonito, se je premier Marjan Šarec odzval z besedami, da je »prevzela svojo odgovornost in je odločila, kot je odločila, na podlagi podatkov, ki jih je imela. In ji lahko samo čestitam takrat za pogum.« Vrednost (nezakonite) odločitve, da se dogodek prepove, je predvsem v tem, da je spodbudila razpravo o javnih prireditvah, na katerih se širi sovraštvo. Načine in mehanizme, da se takšne prireditve (zakonito) omejijo ali prepovejo, kot so jih uvedli v tujini, bo treba implementirati tudi v Sloveniji.

Poleg tega je vprašljiva argumentacija sodišča, da so javne prireditve dovoljene, dokler ne pomenijo neposredne nevarnosti za državo ali ljudi. To je enako mnenje kot glede kazenskega pregona sovražnega govora – pregon tega je mogoč šele, če neposredno zaradi sovražnih besed pride do fizičnega nasilja. Takšnih mnenj, ki gredo na roko zgolj sovražnosti in njenim zagovornikom, druge države EU ne poznajo.

Sodišče je poleg tega odločitev (spet) sprejelo, ne da bi zaslišalo stranke. Gre za prakso, zaradi katere je bila Slovenija v zadnjem času večkrat obsojena pred najvišjimi domačimi sodišči in tudi pred evropskim sodiščem za človekove pravice. Glavne obravnave niso izvedli, kot so zapisali, ker jim je bilo že iz dokumentacije jasno, da je treba prepoved koncerta razveljaviti, izvedba glavne obravnave zato »glede na dejansko in materialnopravno stanje zadeve ne bi v ničemer vplivala na odločitev«.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.