Hitler, pedri in ščurki

Janez Janša na Twitterju poobljavil homofobne zapise britanskega neonacista 

Janšev retvit

Janšev retvit
© Twitter

Janez Janša je zelo dejaven tviteraš. Pravzaprav je javno najbolj prisoten prav prek družabnih omrežij. Tam podaja svoja mnenja, poleg tega tudi poobjavlja objave drugih in s tem večinoma širi dostopnost njihovih objav in (skrajnih) mnenj. Na družabnih omrežjih mu sledi kup ljudi. Na Twitterju recimo 51 tisoč uporabnikov, kar je veliko, četudi je kakšen izmed njih morebiti lažen.

Se pa kdaj zgodi, da predsednik največje parlamentarne stranke poobjavi mnenje kakega podobno priljubljenega »javnomnenjskega voditelja«. Pred dnevi je tako poobjavil homofobni zapis Marka Colletta. Ga ne poznate? Takole piše na Wikipediji: »Mark Adrian Collett je britanski neonacistični in skrajno desničarski politični aktivist. Je beli nacionalist in beli supremacist.« To ni zlonameren, pretiran opis nekdanjega člana Britanske nacionalne stranke. Collett je izpričan, ponosen nacist in rasist. Njegova stališča so bila povsem razgaljena, ko je bil večkrat ujet na posnetkih, za obstoj katerih ni vedel. V njih izraža občudovanje Adolfa Hitlerja, aids označi za »prijateljsko bolezen, saj jo imajo črnci, uporabniki drog in geji«, begunci pa so zanj »ščurki«.

Poobjava posameznega zapisa na družabnem omrežju ne pomeni nujno strinjanja z zapisanim, lahko pomeni tudi nasprotno. A Janša Colletta ni retvital, da bi njegova mnenja razgalil pred javnostjo ali kaj podobnega.

Britanski neonacist tudi še zdaleč ni edini sovražnik drugačnosti, katerega mnenja slovenski javnosti predstavlja predsednik opozicijske stranke.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.