Danes je nov dan

16. 7. 2019  |  Družba  |  Agrument

Preveč je preveč

kamerman1960 / pixabay

kamerman1960 / pixabay

Vse več destinacij od Barcelone do Balija se utaplja v turistih. Popularna mesta se s hordami obiskovalcev soočajo različno. V Benetkah in Dubrovniku omejujejo vstop velikim križarkam, Amsterdam je med drugim zvišal turistično takso, Machu Pichu pa omejil število obiskov na dan.

Potovanja so se ustoličila kot priljubljen hobi globalnega srednjega razreda, ob poceni letalskih prevozih in namestitvah ter promociji fotogeničnih krajev na Instagramu pa spremembe trenda zaenkrat ni na vidiku. 

Če je masovni turizem produkt kapitalizma, v katerem šteje le neskončna rast, ne glede na žrtve na poti do cilja, lahko na primeru t.i. overtourisma vidimo, da ta neskončna rast pač ni možna. Poleg tega je škodljiva za večino, od nje ima korist le peščica. Letalske družbe in ponudniki namestitev zagotovo zadovoljno spremljajo bilance, medtem pa se mesta, ki nekaterim ljudem predstavljajo dom, spreminjajo v disneylandovske kulise. Kdo tu ne razume, da bomo na ta način kmalu požrli sami sebe?

Agrument ustvarja Danes je nov dan.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.