Danes je nov dan

 |  Družba  |  Agrument

Dokler bo ŠOS upravljala s študentskim denarjem, ne bo bistvenih sprememb

Danes je nov dan

Danes je nov dan

V četrtek so poslanci z 88 glasovi potrdili zadnji popravek k noveli Zakona o skupnosti študentov. V začetku letošnjega poletja je spremembe v zakonodajni postopek vložila Slovenska demokratska stranka. Kot so razložili, je bila novela vložena predvsem zaradi razkritij v oddaji Tarča. Oddaja je izpostavila vrsto spornih praks delovanja različnih študentskih organizacij in t. i. študentskih klubov, na katere smo pred časom opozarjali tudi mi. Politika je na prvi pogled naredila korak v pravo smer: Študentska organizacija Slovenije (ŠOS) bo po novem podvržena zakonu o javnem naročanju, zaostruje se računovodsko poročanje, zakon pa ŠOS tudi eksplicitno opredeljuje kot osebo javnega prava pri zakonih, ki se nanašajo na nadzor in poslovanje.

A osrednji problem ostaja nenaslovljen. Izigravanje države in študentov sta posledici delovanja sistema, ki omogoča samovoljno porabo 11 000 000 €. Bojimo se, da bomo tako kljub zakonskim spremembam še naprej prebirali o nepravilnostih v ŠOS ...

Agrument ustvarja Danes je nov dan.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.