Zvezdniška diplomacija

Donald Trump, Kim Kardashian in Kanye West iz švedskega zapora rešujejo raperja A$AP Rockyja 

Skica zaslišanja raperja A$AP Rockyja na sodišču v Stockholmu

Skica zaslišanja raperja A$AP Rockyja na sodišču v Stockholmu
© : Profimedia

Raperski superzvezdnik A$AP Rocky, dvakratni nominiranec za grammyja, ki plošče prodaja v milijonskih nakladah, je bil pred dobrim mesecem na Švedskem domnevno vpleten v ulični pretep: švedske oblasti so ga obdolžile fizičnega napada in ga prisilno pridržale v zaporu, kjer je do prejšnjega tedna, kot pravi njegov odvetnik, »po krivem trpel v nehumanih razmerah«. Raperja so iz pripora izpustili po dolgotrajnem mednarodnem prizadevanju, ki je bilo deležno tolikšne pozornosti svetovne medijske krajine, da se je vanj – na pobudo zvezdniških svetovalcev Kanyeja Westa in Kim Kardashian – lastnoročno vpletel sam predsednik Združenih držav Amerike Donald Trump.

Raperju so podporo izrekli številni zvezdniki, denimo Tyler, The Creator, ki je zagrozil, da zaradi incidenta nikoli več ne bo nastopal na Švedskem. Podprla sta ga tudi Kim Kardashian, zvezda resničnostnega šova The Kardashians, in njen soprog, rapersko-producentski superzvezdnik Kanye West. Oba imata bogato zgodovino prijateljevanja s Trumpom: Kim Kardashian se je z njim lani spomladi sestala v Beli hiši in razpravljala sta o ameriškem pravosodnem sistemu, Kanye West pa s predsednikom občasno prijateljuje, odkar je spoznal, da imata oba »zmajevsko energijo«; in si v znak naklonjenosti predsedniku v Ovalni pisarni nadel čepico z napisom Make America Great Again. West, Kim Kardashian in Trump so torej skupaj stopili v boj za svobodo obdolženega raperja.

Trump je v tem kvazijunaškem, diplomatsko-populističnem prizadevanju ponudil, da sam osebno plača varščino za priljubljenega raperja, a pri tem očitno spregledal, da švedski pravosodni sistem izpustitve s kavcijo ne pozna. Potem se je za pomoč pri reševanju priprtega raperja obrnil na Stefana Löfvena, predsednika švedske vlade, a ta je na Twitterju gladko odvrnil, da so na Švedskem pred zakonom vsi enaki in da politično vmešavanje v pravosodni proces nikakor ne pride v poštev. Trump je zapisal, da je nad Löfvenovim odzivom popolnoma ogorčen in da je Švedska razočarala vso temnopolto skupnost ZDA. »Vrnite svobodo A$AP Rockyju,« je zapisal v tvitu.

Nato je na Švedsko poslal predsedniškega odposlanca, pristojnega za dogodke, pri katerih Američane zajamejo za talce, ki naj bi v švedski prestolnici spremljal sodni postopek. Polomija se je prelevila v politično napetost: ZDA so švedski vladi zagrozile z negativnimi posledicami za bilateralne odnose med državama. Raperja so – do sojenja, ki bo v Stockholmu potekalo 14. avgusta – zaradi pritiskov vlade ZDA izpustili na prostost.

Čeprav se številni nekritični glasovi navdušujejo nad Trumpovim prizadevanjem za reševanje obdolženega raperja, marsikdo v njem prepoznava populistične vzgibe, ki odvračajo pozornost od resnično žgočih težav, s katerimi se zadnje čase spoprijemajo ZDA. Veliko pozornosti je bil denimo deležen odziv kanadskega superzvezdnika Justina Bieberja, ki kritizira predsednikovo hinavščino in omenja migrantske otroke, ki jih ameriška vlada zadržuje na južni državni meji. »Tudi sam želim, da bi mojega prijatelja [A$AP Rockyja] izpustili na prostost. Cenim, da mu [Trump] poskušate pomagati, a ko ste ravno pri tem, lahko morda še izpustite tiste otroke iz kletk?« je zapisal v tvitu.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.