Boštjan Napotnik

16. 8. 2019  |  Mladina 33  |  Konzum

Start-up

Sisters kurtoš, Ljubljana

  • ocena: 3 / 5

Parček coldyjev

Parček coldyjev

Mr. homie

Mr. homie

Sisters kurtoš
Breg 4, Ljubljana
Tel.: 040 722 985
Od ponedeljka do četrtka sestri zvijata testo od 11. do 22., ob petkih in sobotah od 11. do 23. in ob nedeljah od 11. do 17. ure.

Ambient:
sobica na Bregu, opremljena z le nekaj visokimi stoli; je pač na prodaj roba bolj za s sabo …

Napitki:
limonada in voda

Dostopnost:
na Breg se navadno pride peš; tudi kolo, kotalke, rolerji, skiroji in druga neinvazivna prevozna sredstva pridejo v poštev; za gibalno ovirane ni zaprek

Fino:
kurtoši s sladoledom – coldy

Ne tako fino:
nerazpoložljivost marsičesa

Cenovni razpon kurtošev sega od 2,9 za malega sweetyja s posipom osnovno do 4,9 evra, kolikor staneta najdražji slanec in popolnoma opremljeni coldy

»Ulico spet zanemarjamo, dajte, pobezajte malo za kakšnim zanimivim placom!« je na internem motivacijskem sestanku za pridružene člane Konzumove informatorske mreže pojamral vodja planske centrale. Že res, da se je, sledeč bumu ljubljanske Odprte kuhne in mariborskega Sladolenta, dvignila obča ozaveščenost o tem, da je tudi na ulici pripravljena in postrežena hrana lahko zanimiva, a zdi se, da gre prej ko slej še vedno predvsem za priložnostne poskuse in da v domovini še ni zavel kakšen resen, nov, konstanten vetrc na področju hitro postreženega in cenovno dostopnega obcestnega snackeraja. Ta se še zmeraj suče predvsem v varni coni bolj ali manj že zmatranega burgeriranja.

Prav zato smo zastrigli z ušesi, ko nas je ulica obvestila o za naše kraje novem tipu prigrizka, ki sta ga menda podjetni sestrski deklini začeli pripravljati in ponujati v majhnem placu na sicer precej ekskluzivni lokaciji na Bregu. Sestri kurtoš sta se namenili slovenstvu predstaviti iz Madžarske izvirajočo specialitetko kürtöskalács – gre za dolg svaljek kvašenega testa, ki ga pripravljavec navije na rahlo zašiljen leseni valj s palico, kurtoš pa se potem speče med vrtenjem blizu izvira toplote. Lahko bi rekli, da gre za nekakšen testeni raženj.

V prvem takšnem pogonu pri nas ponujajo kurtoše v treh osnovnih različicah – slani, pri kateri testo posujejo z različnimi kombinacijami slankastih dodatkov (koščki sira, salame, pražene čebule, začimb, semeni …), sladki, ki jo na zunanji strani opremijo s sladkastimi posipi, notranjost pa premažejo s sladkim namazom po izbiri gosta, ter malo bolj zašiljeni, na kornet spominjajoči, ki se uporabi za nosilec zmrzline in preliva. Teoretično gledano je to čisto okej in fino in zanimivo. V praksi pa bi najprej veljalo natrenirati osebje, naj se malo manj obnaša, kot da je v kazenski koloniji, in skuša malo manj očitno rolati okularje ob vsakem morebitnem vprašanju gostov, ki še niso popolnoma posvečeni v osnovni koncept obveznih in opcijskih izbir, kaj šele v dnevne situacije z nerazpoložljivimi dodatki – in teh, žal, za časa našega obiska ni bilo malo. Za ulično košto je nesprejemljivo tudi, da gostu poveš, da bo na neko stvar treba počakati 25 minut – kar je v našem primeru veljalo za vse slane kurtoše.

No, sicer pa naj vendarle velja, da je testo sestrskih kurtošev mehko in puhasto; da je izbira nadevov in oblog velika in pestra (če so le na zalogi) in da nam je všeč, da je ta format uličnega prigrizovanja na voljo tudi pri nas. Še pro-tip: vzemi slani kurtoš in ga pojej dvoje vrat naprej ob kapljici iz odličnega vinskega bara Šuklje.