Lara Paukovič

23. 8. 2019  |  Mladina 34  |  Družba

Nagrajeni Časoris

Zgodbe otrok sveta spletnega časopisa Časoris prejele mednarodno nagrado 

Kolaž Zgodb otrok  sveta

Kolaž Zgodb otrok sveta
© Časoris

Časoris je spletni časopis, ki otrokom ponuja kakovostne novice v jeziku, ki jim je blizu – na ta način jim približa dogajanje v »svetu odraslih«, hkrati pa jih uči, kako ločiti med pravimi in lažnimi novicami.

Delovati je začel aprila 2015, aprila 2017 pa se je novinarka in urednica Časorisa Sonja Merljak Zdovc zaposlila v zavodu Časoris, ki medij izdaja, in začela iskati različne načine financiranja zanj – eden izmed njih so tudi donacije oziroma simbolična naročnina. »A žal je tako, da so donacije zelo majhen delež prihodkov zavoda. Ko sem se zaposlila v Časorisu, sem začela iskati še druge vire financiranja – prijavljala sem se na razpise, izvajala različne manjše projekte, iskala sponzorje in donatorje ter razvila delavnice medijske pismenosti Iskanje resnice v svetu lažnih novic,« pravi Merljakova.

Čeprav Časorisu na trgu ni lahko, najrazličnejša priznanja potrjujejo kakovost njegovega dela. Na začetku avgusta je njegov projekt Zgodbe otrok sveta na Dunaju prejel nagrado za dosežke multikulturnosti v letu 2019 – v kategoriji »mediji« je zmagal v konkurenci skoraj 200 projektov iz 31 držav in je prvi projekt v Sloveniji s tem mednarodnim priznanjem, ki ga podeljuje avstrijsko zvezno ministrstvo za Evropo, integracijo in zunanje zadeve (BMEIA).

»Na razpis BMEIA so nas opozorili z Avstrijskega kulturnega foruma in nas spodbudili k prijavi,« razloži Sonja Merljak Zdovc. Pri Zgodbah otrok sveta gre za predstavitev otrok iz različnih držav sveta, njihovih običajev, kulture in tradicije. Te zgodbe razkrivajo, kakšno glasbo poslušajo otroci v drugih državah, kakšne filme radi gledajo in kakšne knjige berejo, kaj najraje jedo ... S takšnimi prispevki Zgodbe otrok sveta nagovarjajo osnovnošolce in dijake, učitelje in starše, prispevati želijo k strpnosti, sprejemanju in spoštovanju pripadnikov različnih narodov in etničnih skupin, beguncev in migrantov ter k njihovemu vključevanju v družbo.

Nagrajeni projekt in medij Časoris bosta oktobra predstavljena mednarodni javnosti na Dunaju, mi pa smo Sonjo Merljak Zdovc vprašali še, kako – s priznanji ali brez njih – vidi prihodnost Časorisa in drugih medijev. »Neodvisni mediji bodo težko preživeli brez podpore razgledanih uporabnikov, ki cenijo njihovo delo in so zanj pripravljeni plačati. Vprašanje pa je, kaj vsakemu posamezniku pomeni izraz ’neodvisen medij’. Je medij, ki se, da bi prišel do financiranja, prijavlja na državne razpise, neodvisen? Nekateri menijo, da ni, sama pravim nasprotno. Država bi morala podpreti neodvisne medije z razpisi, deloma to že počne, neodvisnost pa se zagotavlja drugače. Vsekakor si želim, da bi ljudje spoznali, da novinarji opravljamo delo, ki je koristno za širšo skupnost, in da tega ne moremo početi zastonj. Skodelica kave na dan manj in že imamo denar za izvod časopisa, za spletno naročnino ali za simbolično prostovoljno podporo dobremu novinarstvu.«

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.