Uredništvo

 |  Politika

Pahor odgovarja: Imam odlične osebne in politične odnose z voditeljema Turčije in Ukrajine 

Predsednik republike Borut Pahor "išče rešitve za očiten problem počasnosti, nejasnosti in absorpcijske sposobnosti EU v širitvenem procesu", odgovarjajo v njegovem uradu

Ko je turški predsednik Erdogan leta 2016 obiskal Slovenijo, se je z njim dobro imel slovenski kolega Pahor

Ko je turški predsednik Erdogan leta 2016 obiskal Slovenijo, se je z njim dobro imel slovenski kolega Pahor
© Borut Krajnc

Prejeli smo odgovor Urada predsednika republike na javno pismo 28 intelektualk in intelektualcev, ki ga pozivajo k odstopu (pismo si lahko preberete na tej spletni povezavi). "Domači in mednarodni javnosti je že vrsto let znano mnenje predsednika republike Boruta Pahorja o posebnem statusu (sui generis) Turčije in Ukrajine v okviru Evropske unije," so zapisali v uradu predsednika in dodali, da je predsednik Pahor že ob obisku turškega predsednika Erdogana v Sloveniji marca 2015 dejal, da »bi po njegovih besedah zaradi počasnosti pogajalskega procesa veljalo razmisliti tudi o statusu sui generis«. A dokler pravni red EU takšnega statusa ne predvideva, si bo Slovenija prizadevala za članstvo Turčije, še pravijo v predsednikovem uradu.

"Takšno predsednikovo stališče išče rešitve za očiten problem počasnosti, nejasnosti in absorpcijske sposobnosti EU v širitvenem procesu, zlasti z velikima državama," so zapisali v odgovoru na javno pismo, ki Pahorja poziva k odstopu. 

"Predsednik Pahor je imel in ima prav zaradi načelne politične naklonjenosti Turčiji in Ukrajini odlične osebne in politične odnose z njunimi voditelji. Mestoma je bil v domači javnosti zaradi te naklonjenosti celo kritiziran."

Urad predsednika republike Boruta Pahorja

"Predsednik Pahor je imel in ima prav zaradi načelne politične naklonjenosti Turčiji in Ukrajini odlične osebne in politične odnose z njunimi voditelji. Mestoma je bil v domači javnosti zaradi te naklonjenosti celo kritiziran," so dodali. 

"Turški zunanji minister je na srečanju v okviru BSF predsedniku Pahorju prenesel željo turškega predsednika Erdogana po njegovem skorajšnjem obisku v Sloveniji. Tudi predsednik Pahor in novi ukrajinski predsednik Zelensky sta se pred kratkim srečala ob robu slovesnosti v Varšavi in se dogovorila za uradno srečanje. V tem smislu je prav mogoče, da bosta predsednika Erdogan in Zelensky uradno obiskala Slovenijo že konec tega leta ali v začetku prihodnjega," pojasnjujejo v uradu predsednika.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.