Uredništvo

 |  Družba

Poziv Mercatorju: Igrate se z usodami več tisoč delavcev!

Goran Lukić iz Delavske svetovalnice je na vodstvo Mercatorja naslovil javni poziv glede nezakonitega poslovnega modela, s katerim resno ogrožajo delovna mesta več tisoč zaposlenih

© Denis Sarkić

Sindikalist Goran Lukić iz Delavske svetovalnice je na trgovski koncern Mercator naslovil javni poziv, saj trgovec še vedno sodeluje s podjetjem Staminus, katerega delavci v vaših trgovinah polnijo police oziroma delajo v skladiščih. Lukić opozarja, da je glede na način dela več kot jasno, da je podjetje Staminus neregistrirana agencija za zagotavljanje dela, zato vodstvo Mercatorja opozarja na naslednje določbe Zakona o inšpekciji dela: 

3. točka 1. odstavka 19. člena Zakona o inšpekciji dela (prepovedna odločba) pravi, da inšpektor z odločbo prepove opravljanje dela delavcev ali delovnega procesa oziroma uporabo sredstev za delo do odprave nepravilnosti, če pri inšpekcijskem nadzoru ugotovi, da je delodajalec ali uporabnik, h kateremu so v skladu s predpisi, ki urejajo delovna razmerja in trg dela, posredovani delavci s strani delodajalca, ki opravlja dejavnost posredovanja dela delavcev uporabniku, omogočil delo delavcu v nasprotju s predpisi, ki urejajo trg dela,

23. člen Zakona o inšpekciji dela v prvem odstavku pravi, da ima inšpektor pravico pri zavezancu, pri katerem je dvakrat v šestih mesecih ali več kot dvakrat v daljšem časovnem obdobju izdal odločbo iz 18. ali 19. člena tega zakona in zavezanec ni odpravil ugotovljenih nepravilnosti, pečatiti sredstva za delo, delovne prostore ter delovišča ali druge prostore, v katerih se opravlja gospodarska ali negospodarska dejavnost.

"Vam je bolj pomemben nezakonit poslovni model sodelovanja s podjetjem Staminus kot pa usode vseh delavcev in delavk, ki bodo morebiti ostali pred vrati zapečatenih prostorov Mercatorja?!"

Goran Lukić, Delavska svetovalnica

"V preteklosti smo vas že pozvali k direktni zaposlitvi delavcev Staminusa. A vi vztrajate na očitno nezakonitem »poslovnem modelu« v spregi s podjetjem Staminus. Zato vas javno sprašujemo kot vodstvo in odgovorne osebe Mercatorja: ali ste se v imenu tega, da nadaljujete z nezakonitim poslovnim modelom sodelovanja s podjetjem Staminus, pripravljeni soočiti z vsemi posledicami – vključno s tem, da vam v primeru morebitnih -večkratnih- prepovednih odločb lahko sledi celo zapečatenje sredstev za delo, delovnih prostorov ali drugih prostorov, v katerih se opravlja gospodarska ali negospodarska dejavnost (23. člena ZID)?" v javnem pozivu dodaja Lukić, ki se sprašuje, ali bo Mercator tukaj in zdaj to pripravljen razložit lastnim delavcem. "Vam je bolj pomemben nezakonit poslovni model sodelovanja s podjetjem Staminus kot pa usode vseh delavcev in delavk, ki bodo morebiti ostali pred vrati zapečatenih prostorov Mercatorja?!"

Lukić vodstvu Mercatorja očita, da se pri polni zavesti igra z usodo podjetja, ki ima v Sloveniji zaposlenih skoraj 10 tisoč ljudi: "Dovolj je izogibanja odgovornosti. Uredite nezakonitosti in neposredno zaposlite delavce Staminusa. Nihče si ne želi situacije, ki lahko resno ogrozi delovna mesta več tisoč vaših zaposlenih."

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.