Izak Košir

 |  Mladina 38  |  Politika

Luksemburg bo prehitel Slovenijo …

... saj bo popolnoma legaliziral konopljo 

© TinaKru / Pixabay

»Politika boja proti drogam, ki smo jo imeli v zadnjih 50 letih, ni delovala. Zaradi prepovedi je bilo vse skupaj le še bolj zanimivo za mlade, zato upam, da bo naša družba dobila bolj odprt odnos do drog,« je za časnik Politico pred časom napovedal luksemburški minister za zdravje Etienne Schneider.

Luksemburg naj bi namreč še letos postal prva država v Evropi, ki bo popolnoma legalizirala konopljo, torej ne samo za medicinsko, temveč tudi za rekreativno uporabo. Država naj bi tudi urejala proizvodnjo in distribucijo konoplje. V Luksemburgu je že mogoča medicinska uporaba konoplje, njena rekreativna uporaba pa ni kriminalizirana.

Lani je to storila Kanada in z več kot 37 milijoni prebivalcev postala prva večja »zahodna« država, ki dovoljuje in ureja rabo marihuane v rekreativne namene. »Ne legaliziramo kanabisa, ker mislimo, da je dober za naše zdravje. To delamo, ker vemo, da ni dober za naše otroke,« je takrat dejal kanadski premier Justin Trudeau. S tem je želel poudariti, da zakon velja za polnoletne Kanadčanke in Kanadčane, marihuano pa lahko uživalci zdaj zakonito kupijo v posebnih trgovinah.

Seveda bi bilo naivno, če bi verjeli, da gre politikom zgolj za zdravje državljanov. Veliko privlačnejša je finančna injekcija, ki jo legalizacija prinaša kanadskemu gospodarstvu, saj gre po oceni tamkajšnjega statističnega urada, ki je številke analiziral glede na porabo marihuane leta 2017, za trg, vreden štiri milijarde evrov.

Zakaj tega ne zna izkoristiti tudi Slovenija? V času Cerarjeve vlade so se za popolno legalizacijo med političnimi strankami zavzemali Levica, Pirati, SD in podmladek SMC, a predlog zakona o legalizaciji konoplje v rekreativne namene takrat v nobeni različici ni bil sprejet.

V času Šarčeve vlade pa je razprava o legalizaciji popolnoma potihnila, stopili smo korak nazaj, stran od naprednejših držav in ob bok konservativnejšim, ki »vojno z drogami« še vedno bijejo na neučinkovit način iz 20. stoletja – s kriminalizacijo.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.