Jure Trampuš

27. 9. 2019  |  Mladina 39  |  Politika

Stranka Zdravka Počivalška

Miro Cerar je zapustil vodstvo stranke, ki je na volitvah nekoč dosegla rekordno zmago

Nov in stari predsednik SMC: Miro Cerar in Zdravko Počivalšek

Nov in stari predsednik SMC: Miro Cerar in Zdravko Počivalšek
© Matej Pušnik

Ducat in še malo let je, odkar je Slovenijo zajel trend novih političnih strank. Podobne stvari se dogajajo v vseh zahodnih demokracijah, volivci, nove generacije teh, iščejo drugačne rešitve. Pri nas smo tako imeli stranko Zares, ki je nastala iz zapuščine LDS, pa Virantovo Državljansko listo, Pozitivno Slovenijo Zorana Jankovića, tudi sedanji premier in njegova stranka sta zmagala kar čez noč. To minljivost resignirano priznava celo premier, ko pravi, da se bodo, če ne bo delal dobro, volivci naveličali tudi njegove stranke.

Čas tradicionalnih strank je minil. Tega se zavedajo tudi pri SMC, kjer so te dni menjali predsednika. Mira Cerarja, nekdanjega premiera, ki ga je politika utrudila, resnici na ljubo pa zanjo ni bil niti pretirano nadarjen, je na čelu stranke zamenjal njegov najbolj priljubljeni minister Zdravko Počivalšek, človek, ki ga je na volitvah izmed vseh kandidatov SMC podprlo največ ljudi.

Zdravko Počivalšek je nekoč trdil, da ga politika ne zanima, da ga ne zanima niti vodenje stranke. Izvira iz kmečko-učiteljske družine, delal je v Kmetijskem kombinatu Šmarje, bil je tudi direktor tamkajšnje kmetijske zadruge, kasneje se je odpravil v nekdanje zdravilišče Atomske toplice, ga prenovil in spremenil v Terme Olimie. V tej zgodbi je bil zelo uspešen, zanjo je dobil nagrado Gospodarske zbornice Slovenije.

Kot politik Počivalšek deluje robato, večkrat govori neumnosti, a je delaven. Največ zaveznikov ima v gospodarstvu, hkrati pa ni tiste vrste gospodarski minister, ki bi zagovarjal idejo, naj se država popolnoma, brezpogojno, takoj umakne iz gospodarstva. Ni novodobni ekonomist, ki bi verjel v čudežno roko trga. Zaradi njega je bila v Hočah postavljena lakirnica, zaradi njega je Magna Steyer dobila tudi državne subvencije. Težave, ki bi jih lahko prinesel mednarodni trend zmanjševanja prodaje avtomobilov, bodo neposredno vplivale na Počivalškovo priljubljenost. Pri tem mu izjave, kot je nedavna o tem, da »v Magni obstajajo delovna mesta, ne službe, kolikor vem, niso najemali telefonistov in pa tistih, ki zamujajo na delo, ampak delavce, ki morajo za tistih 1250 evrov neto plače korektno teh osem ur tudi oddelati,« ne bodo pomagale. Razlogi za nedavno odpuščanje v Magni so »ekonomske, organizacijske in tehnološke narave«. Niso krivi delavci.

Na kongresu SMC se je sicer zgodilo nekaj, kar v slovenski politiki ni običajno. Na njem so bili predstavniki drugih strank, prišli so tudi iz SDS. A špekulacije, da bo SMC takoj zapustila koalicijo, ker naj bi bil Počivalšek naklonjen povezovanju z Janezom Janšo, so zgolj to – špekulacije. Počivalšek je morda res naklonjen povezovanju in pogovarjanju, a hkrati mu politika zarotništva, brskanja po udbaški preteklosti ni blizu, ne mara skrajnosti. Na kongresu SMC je tako govoril o uvozu tuje delovne sile in o tem, kako pomembna je avtonomija medijev.

Če hoče biti res uspešen politik, se mora najprej otresti robate govorice, ekologom, četudi se z njimi ne strinjaš, pač ne moreš reči, da so »teroristi«. Ljudi ne smeš žaliti.

A prva naloga novega predsednika SMC ni povezana s politiko in strankarskim pozicioniranjem. Je stvarna, dotika se, kot pravi sam, »ljudi, ki so srce vsakega posla«. Zdravko Počivalšek je bil 15. januarja 2016 član vlade, ki je soglašala z letnim načrtom upravljanja kapitalske naložbe v Adrii Airways, h kateremu je sodila tudi privatizacija družbe. Zdaj se je izkazalo, da je bila ta prodaja zgrešena. Minister še vedno verjame, da lahko »najdemo rešitev zanjo«.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.