Danes je nov dan

 |  Družba  |  Agrument

Status quo študentskega organiziranja

Van TayMedia / Pexels

Van TayMedia / Pexels

Zgolj nekaj tednov po sprejetju novele Zakona o skupnosti študentov zopet videvamo ustaljene sporne vzorce delovanja študentskih organizacij. Študentska organizacija Univerze na Primorskem (ŠOUP) je pred dnevi pripravila skrivnostni volilni "razpis", ki je ostal skrit večini tamkajšnjih študentov. Kljub temu se je očitno našlo nekaj junakov, ki so vložili svoje kandidature, vendar so stari mački študentskega organiziranja kandidature zavrnili s precej zanimivimi utemeljitvami. Podobno usodo je pred leti že doživela skupina študentov ŠOUP – epilog volitev pa je bil takrat precej nasilen ...

Zgodba ŠOUP razkriva, kako daleč so pripravljeni iti študentski funkcionarji za ohranitev privilegija razpolaganja s kar 11 mio €. Rešitev je na dlani – spremeniti moramo sistem financiranja tako, da bodo sredstva dodeljena šele potem, ko bi študentske organizacije dokazale, da v svoje procese vključujejo študente. Ključna indikatorja za to pa sta prav dostojna volilna udeležba in število kandidatur.

Agrument ustvarja Danes je nov dan.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.