Izak Košir

11. 10. 2019  |  Mladina 41  |  Družba

Slovenija in fake news

Zakaj naše države ni med podpisnicami dogovora o boju proti lažnim novicam?

Dvajset držav z vseh celin, tudi nekatere države EU (denimo Francija in Velika Britanija), je prejšnji mesec v Združenih narodih podpisalo dogovor o partnerstvu pri preprečevanju širjenja lažnih novic na spletu. Zavezale so se, da bodo spodbujale »brezplačne, neodvisne, pluralne in zanesljive informacije«, zlasti na spletu, ki je gojišče lažnih novic. A med podpisnicami ni Slovenije. Kako to?

V vladi so pojasnili, da so konkretno pobudo prejeli »zelo pozno« in da se ji bo Slovenija zagotovo pridružila, vendar pa je, kot pravijo, treba prej opraviti »ustrezno medresorsko koordinacijo«. Če jim je verjeti, gre torej zgolj za formalnost in birokracijo.

»Slovenija pripisuje velik pomen svobodi medijev. S tem namenom se je na ravni ministra za zunanje zadeve tudi udeležila svetovne konference o svobodi medijev, ki je v organizaciji Združenega kraljestva in Kanade potekala julija 2019 v Londonu. Slovenija je tudi podpisala globalno zavezo o medijski svobodi in se tako pridružila koaliciji o medijski svobodi,« so sporočili iz vladnega urada za komuniciranje.

V vladi pravijo, da je zagotavljanje pravice do svobode izražanja, svobode medijev in varnosti novinarjev pomembna tema v OZN, ki jo pozorno spremljajo in so tudi v skupini prijateljev varnosti novinarjev pri Unescu. Slovenija posveča pozornost vprašanjem sovražnega govora v okviru regionalnih organizacij, kot je Svet Evrope, med drugim v njegovem nadzornem telesu za boj proti rasizmu in nestrpnosti – ECRI, so dodali. Glede na vse našteto upamo, da bodo držali besedo tudi pri podpisu dogovora o partnerstvu pri preprečevanju širjenja lažnih novic na spletu.

Zgolj kot dodatek – vlada že več mesecev govori, da je v Sloveniji velika težava širjenje sovražnega govora, a za zdaj glede tega ni sprejela nobenega resnega ukrepa.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.