Danes je nov dan

 |  Družba  |  Agrument

Bakterija, ki uničuje oljčnike

Danes je nov dan

Danes je nov dan

Sezona obiranja oljk je pred vrati. Kmalu bomo lahko na istrskih cestah opazili traktorje, ki bodo obrane plodove prepeljali do najbližjih oljarn. Žal pa take sreče, kot jo imajo naši oljkarji, nimajo pridelovalci iz italijanske regije Apulije.

Tam je oljčnike leta 2013 napadla bakterija Xylella fastidiosa, ki povzroča ožig rastlin. Na rastlinah se sprva pojavijo ožigi, bakterija hitro napreduje in kmalu napade tudi lesnati del, kjer začne rastlini odžirati vodo. Rastlini začne postopoma odmirati prevodno tkivo, kasneje propade.

V Apuliji, kjer pridelajo približno polovico italijanskega oljčnega olja, je bil lani pridelek zaradi Xylelle manjši za kar 60 odstotkov. Letos bo še huje. Po ocenah je bakterija v šestih letih – odkar se je pojavila v Evropi – le v Italiji povzročila za 1,2 milijarde evrov škode. Nedavno so jo odkrili tudi v Franciji in Španiji.

Ker Xylella napade več kot 350 različnih rastlin, je pomembno, da v največji mogoči meri skrbimo za preprečitev nadaljnega širjenja.

Agrument ustvarja Danes je nov dan.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.