Darja Kocbek

 |  Svet

Protest, ker je delo novinarjev postalo kaznivo dejanje

Novinarji zahtevajo spremembe zakonodaje, da bodo spet lahko opravljali svoje delo

Cenzurirana naslovnica enega od avstralskih časopisov ta teden

"Cenzurirana" naslovnica enega od avstralskih časopisov ta teden
© Twitter

Novinarji največjih medijskih družb v Avstraliji so kot Koalicija pravica vedeti vsem poslancem parlamenta poslali odprto pismo z zahtevo, naj poskrbijo za zaščito svobode govora, poroča 9News. Campbell Reid iz News Corp Australia je kot podpisnik odprtega pisma dejal, da so se novinarske hiše znašle v težavah, ker je vlada sprejela zakone, po katerih je delo novinarjev z namenom obveščati javnost postalo kaznivo dejanje. Gre za zadeve, ki ne bi smele biti odvisne od subjektivne ocene ali dobre volje posameznih politikov. 

V ponedeljek so časopisi izšli s počrnjenim besedilom na naslovnicah, s čimer so želeli izraziti protest proti zakonodaji s področja nacionalne varnosti, ki po navedbah novinarjev v državi duši novinarsko poročanje. Za ta korak so se po poročanju STA odločili po več policijskih preiskavah v medijskih hišah in na domu novinarja junija letos.

Za ta korak so se odločili po več policijskih preiskavah v medijskih hišah in na domu novinarja junija letos.

Istočasno so zagnali kampanjo, v kateri zahtevajo spremembo zakonodaje, ki med drugim predvideva kazni za žvižgače. V enotni kampanji, naslovljeni z »vaša pravica vedeti«, se je povezalo 19 medijskih organizacij in novinarskih sindikatov, čeprav so nekateri med njimi stari tekmeci. Časopis The Sydney Morning Herald je denimo pozval k »zakonodajnim spremembam, ki bi ustavile prikrivanje informacij«, časopis The Australian pa je pisal o »napadih na pravice novinarjev«.

Kampanja poziva k šestim zakonodajnim spremembam, vključno s sistemom, ki bi omejil označevanje dokumentov z oznako »zaupno«, in s pravico do izpodbijanja naloga za preiskavo. Po navedbah združenih medijev je bilo namreč v zadnjih 20 letih sprejetih prek 60 zakonov, ki omejujejo novinarsko svobodo in predvidevajo kazni za žvižgače.

Nekaj ur po izidu časopisov s počrnjenim besedilom se je oglasil predsednik avstralske vlade Scott Morrison. Dejal je, da novinarjev ne bi smeli kazensko preganjati zaradi »kapric politikov«. Campbell Reid se s tem strinja, zato je treba zakonodajo, ki politikom to omogoča, spremeniti. Pravi, da zahtevajo razumne spremembe zakonodaje, da bodo novinarji lahko opravljali svoje delo. 

V zadnjih 20 letih je bilo sprejetih prek 60 zakonov, ki omejujejo novinarsko svobodo in predvidevajo kazni za žvižgače.

Koalicija pravica vedeti v oglasih na nacionalni televiziji državljane seznanja s škodo, če novinarji korupcije in zlorab ne morejo razkriti. V oglasih predstavljajo, kako državni uradniki skrivajo informacije, ko so pomembne za državljane. Zahtevajo spremembe zakonodaje, ki preprečujejo objavo zlorab, kot so recimo zlorabe starejših v domovih za starejše. 

Hugh Marks, predsednik uprave družbe Nine, ocenjuje, da je kampanja »veliko večja od medijev«, ker gre za pravico vseh Avstralcev, da izvedo za odločitve, ki so sprejete v njihovem imenu. Nihče ne zahteva, da bi kdo moral biti nad zakonom, vprašanje je, ali zakon služi javnemu interesu. Če vlada deluje na podlagi kulture, ki zadeve skriva, ker o njih noče razprave, ljudje ne morejo sprejemati informiranih odločitev. 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.