Izak Košir

 |  Mladina 44  |  Politika

Disidenta izročiti Rusiji?

Usoda na Povšetovi zaprtega ruskega državljana 

Je Nariman Gadžiev trn v peti ruskim oblastem?

Je Nariman Gadžiev trn v peti ruskim oblastem?
© Osebni arhiv

Ruski novinar Nariman Gadžiev je julija 2015 z letalom iz Moskve prispel na Dunaj, od tam pa ga je pot povsem po naključju vodila naprej v Slovenijo, saj je spraševal, za katero državo lahko dobi vizum, in odgovor, ki se je ponudil, je bil »za Republiko Slovenijo«. Tako je pristal pri nas.

V Rusiji je za njim razpisana tiralica, zato bi ga ob morebitni vrnitvi v domovino takoj aretirali. V Dagestanu, ki velja za eno od najnemirnejših republik Ruske federacije, je vodil politično oddajo, ki je bila naklonjena opoziciji. V tej republiki je terorizem nekaj vsakdanjega, islamski skrajneži, ki se tam radikalizirajo, redno izvajajo napade v mestih in na podeželju. Gadžiev je imel, ko je delal za dagestansko tiskovno agencijo, z nekaterimi skrajneži neposreden stik, saj jih je z različnimi tehnikami, predvsem s pogovori in videoposnetki, skušal odvrniti od napadov. V učinkovitost orožja ne verjame, prisega na besede in morda je ravno zaradi drugačnega načina raziskovanja in preprečevanja islamskega ekstremizma postal dagestanski minister za informiranje. Da si lažje predstavljate, kako hude so razmere tam, naj navedemo, da so v času njegovega službovanja ubili kar dva vladna ministra. Gadžiev je na položaju ustanovil komisijo za rehabilitacijo, s katero je skušal mlade ljudi usmeriti na pravo pot.

»Človeka, ki se namerava razstreliti, ne moreš prestrašiti. Lahko mu pa razložiš nekatere stvari,« je dejal v nedavnem intervjuju. No, komisijo za rehabilitacijo so kasneje razpustili, Gadžiev pa je odšel v Moskvo in tam najprej služboval kot pomočnik poslancev v dumi, nato pa je sodeloval z opozicijsko radijsko postajo. Ker je bil kritičen do dagestanske vlade, so mu začeli podtikati koruptivna dejanja, pravi. V Rusijo, dodaja, se ne more vrniti. Na cedilu pa ga je očitno pustila tudi Slovenija, saj je ministrstvo za notranje zadeve njegovo prošnjo za priznanje statusa begunca prvič zavrnilo že pred dvema letoma, in to z obrazložitvijo, da ne izpolnjuje vseh pogojev oziroma da njegovo življenje ni neposredno ogroženo. Od takrat je zoper to odločitev napisal kar nekaj pritožb in večkrat poskusil znova, a neuspešno.

Štiri leta je bival v azilnem domu v Ljubljani, nato pa ga je septembra letos zapustil in se odpravil na letališče Brnik, od koder je želel odleteti v Dubaj. Tam ima prijatelja, ki mu je obljubil pomoč oziroma službo. A do letala ni prišel, saj so ga na letališču aretirali in prepeljali v zapor na Povšetovo v Ljubljani. Tam je še danes. Grozi mu izročitev Rusiji, Slovenija je ruske oblasti že obvestila, da je prijela državljana, za katerim je razpisana tiralica. Zdaj čakajo, da Rusija pošlje vse potrebne dokumente, in izročitev se lahko začne.

Gadžievu je pismo podpore poslala organizacija Human Rights Watch iz New Yorka, sam pa je prepričan, da je trn v peti ruskim oblastem, ker ve, kakšne so v resnici razmere v Dagestanu, kjer je bil med drugim direktor informacijske agencije. Zdaj slovenske oblasti sprašuje, ali se jim morda ne zdi nenavadno, da se je korupcijski postopek proti njemu začel šele, ko je zapustil državo.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.