Boštjan Napotnik

22. 11. 2019  |  Mladina 47  |  Konzum

Rock-n-eat

KluBar, Kranj

  • ocena: 4 / 5

Kranjski teglc

Kranjski teglc

Pujsk

Pujsk

KluBar Gastropub
Slovenski trg 7, Kranj
Tel.: 042 364 120
Lokal sicer obratuje dlje, kluBarska okrepčila pa so na voljo od ponedeljka do sobote od 10. do 22. ure, ob nedeljah žurerji jedo doma.

Ambient:
podedovana kletna prostorska ureditev z masivnimi mizami in stoli, velikim šankom in nekaj zofami

Napitki:
kamniški malograjci za KluBar varijo posebno rdečkasto ipo, toči se tudi kranjski lager, v steklenicah je nekaj belgijcev in nemcev; pa koktajli, party-paketi …

Dostopnost:
parkiraj v kateri od okoliških ulic ali na parkirišču, potem pa se spusti po nekaj stopničkah navzdol

Fino:
slovenski kebab
cene

Ne tako fino:
kranjski teglc

Slovenski kebab stane 4, kranjski teglc 5, burger kransterdam 5,5, zapohanc 6, pujsk (2 tortilji) 7,5, obilna razdelitvena dila 10,5, tiramisu pa 3,5 evra.

»Ma, če bi pa to vedel, bi nas bukiral za naslednjo šte vilko!« se je nos povesil glavnemu Konzumovemu planerju/priložnostnemu inšpektorju, ko je pred vhodom kranjskega KluBara uočil plakat z vabilom na koncertno muziciranje hercegnovskega svetskega mega carja Ramba Amadeusa, ki se ima tam zgoditi jutri zvečer (če tole, kot si navajen, bereš v petek). Izkušenejše krilo odprave je menilo, da je že prav tako, kot je, in da bi nas Pušićevo groovanje kvečjemu dekoncentriralo pri osnovnem namenu obiska – preverbi, kakšno košto je kranjskim žurerjem namenil gorenjski rojak Bine Volčič.

Da Bine razume raznolike gostinske koncepte, vemo vsaj že, odkar nas je spravil na hrbet v Monsteri (Mladina, 43, 2016), da poleg tega razume tudi šparovno gorenjsko dušo, pa smo zaznali že pri pregledovanju jedilnika – že res, da KluBar posluje po načelu naroči pri mizi in prevzemi pri pultu, a cene so kljub temu presenetljivo nizke. Sezonska specialka, ki nosi provokativno ime slovenski kebab, gre pa za duhovit, sočen in okusen burger, pri katerem je popečena maslena bombeta napolnjena s tankimi rezinami kuhanega govejega jezika, hrustljavo kolerabo s hrenom in gorčico, majonezo z bučnim oljem in izdatno porcijo na ploščice narezanega pečenega krompirja (ki mu malo preveč korajžno rečejo čips), namreč stane pičle štiri evre. Čista bagatela, sploh, ker gre za najboljšo jed v KluBaru in enega boljših burgeraških prigrizkov v domovini. Poleg hišnega, s skorajda preveč opreme obogatenega (a okusnega in natančno na rožnati ck pečenega) burgerja kransterdam za 5,5 evra je s postavko 10,5 evra mamljiva tudi omiznemu deljenju namenjena velika okrogla deska, na kateri poleg ocvrtega izkoščičenega piščančjega stegna kraljuje z natrgano govedino, rukolo in domačimi okisanimi kumarami in čebulo polnjena fokača, v spremstvu pa je poleg onega kvazi čipsa še po ameriških šegah pripravljena zeljna solata.

Med bolj posrečene pivniške domislice lahko uvrstimo v popečeno prepognjeno tortiljo nabasano natrgano svinjino z marinirano čebulo in zeljno solato, ima pa KluBarova ponudba tudi en kar resen WTF moment: kranjski teglc je jed, pri kateri v izdolbeno krušno skodelo natresejo narezano prekajeno klobaso ter dodajo gorčico in hren, zaradi razmerja klobasa : kruh (skodela je ogromna) in odsotnosti česarkoli svežega in sočnega pa gre tu predvsem za instagramabilno prva lopta domislico. V isto kategorijo sodi tudi posipanje cele pakunge bombonov m & m na že tako izdatno odmerjen kakavov tiramisu; na srečo vsaj oni kavno-alkoholni za odrasle ostaja neomadeževan.

KluBar je – to narekujeta že ambient in namen lokala – nepretenciozen plac, ki pa ga ravno prav zanimiva in čisto korektno pripravljena kuharija dviguje nad povprečje burgeraško-pivniške scene.