Denar je

Slovenija je tudi družba starejših. Več kot 600.000 nas je. Vsi imamo pravico do dostojnega življenja in vsi smo volivci.

Poslanke in poslanci ste sprejeli proračun, v katerem ste namenili veliko manj kot pol odstotka za gradnjo novih, nujno potrebnih domov za starejše.

Pravite, da se zavedate, da je nujno treba nameniti več denarja za dolgotrajno oskrbo in s tem tudi za pomoč starejšim na domu ter za gradnjo novih kapacitet v stanovanjskih skupnostih ali domovih starejših. Se tega res zavedate? Odločili ste drugače!

Kar nekaj investicij, vezanih na namestitve starejših, ki ne zmorejo več živeti doma ali nimajo drugih možnosti, čaka na dokončanje. Torej so načrti, so idejni projekti za dokončanje, a denarja niste zagotovili. Domova v Osilnici in Vrtojbi čakata na 10 milijonov, da bosta polno zaživela. A to sta le kaplji v morje potreb po domskih namestitvah, saj danes na prosto mesto v državi čaka 11.000 ljudi! Prostega mesta ni niti enega!

Pa ste z dvigom rok za državni proračun starejšim odločno rekli ne!

Rekli pa ste da za nov zapor v Dobrunjah za 68 milijonov, da za nova oklepna vozila in vse drugo, kar je skrito v več kot desetih milijardah proračuna.

S ploskanjem ste rekli da za obnovo pogorelih planinskih koč. Prav je tako. Le starejši si želimo, da bi rekli da tudi za nujne investicije za starejše, ki žal ne moremo več občudovati lepote narave v planinah, ko čakamo več let na prosto mesto v domu ali na pomoč doma.

Če bi hoteli vsaj za silo zmanjšati armado čakajočih na dom starejših, bi morali vsako leto (prihodnjih deset let!) zgraditi 5 domov starejših!

Kar si, mimogrede, veliko izmed nas ne more plačati, ker so pokojnine tako mizerno nizke. Pa ste rekli da izrednemu povišanju pokojnin za 6,5 evra. Tri hlebce kruha! Je to vse? Ta poteza si res zasluži ploskanje.

Se bodo tudi vam plače uskladile vsem enako za 6,5 evrov?

Kolikokrat ste bili, ministrica Klampferjeva, pri finančnem ministru, da potrebujete več denarja, če je finančni minister v Odmevih (22. 11. 2019) rekel, da ve, da je denarja za starejše premalo in ga bo sicer res treba zagotoviti, a za to skrbi Ministrstvo za zdravje?!

Ponavljamo, ker se sedanja Vlada ne zaveda, da je tretjina volivcev starejših, ki pričakuje drugačno politiko in drugačen proračun, zahtevamo, da se nemudoma oblikuje Ministrstvo za starejše, ki bo znalo zagovarjati upravičene potrebe vseh starejših v Sloveniji. Takoj in v tej vladi!

Zakaj, predsednik vlade, skličete izredno sejo zaradi potopa Adrie, ob tem da še niste sklicali izredne seje Vlade na temo problematike starejših? S tem dokazujete, da niste dorasli vladanju, ste neobčutljivi za človeško trpljenje, saj ste prezrli potrebe ene tretjine prebivalstva Slovenije – najbolj ranljivih. To je neke vrste genocid nad starejšimi.

Državne svetnice in svetniki, prosimo, izglasujte VETO na nesocialni in diskriminatoren proračun, ki ne upošteva potreb starejših in njihovih bližnjih. Ljudi, ki so vpeti v agonijo starejših, je trikrat, štirikrat več, saj morate šteti zraven njihove bližnje.

Kako boste ponovno glasovali poslanci DeSUS-a? Je vaš predsednik zadovoljen, da ima dovolj denarja za vojsko, za starejše pa ga ne potrebujemo? Izvolili so ga upokojenci, ker jim je veliko obljubljal. Podprite kandidatko za novo predsednico DeSUS-a, ki bo morda bolj učinkovito zastopala interese starejših. Dosedanji predsednik je dokazal, da jih ne!

In kako boste ob ponovnem glasovanju glasovali poslanci SAB, ki ste se pred volitvami tako odločno zavzemali za upokojence in vse starejše?

Vsi prebivalci Slovenije, ki se ne strinjate s takšnim proračunom, pojdite v najbližjo poslansko pisarno katerekoli stranke v svojem kraju. Povejte, da starejši ne smemo biti pozabljeni v naši socialni državi. Zahtevajte, da vas poslušajo in glasujejo za upoštevanje vaših potreb! Hvala Levici za amandma za gradnjo domov za starejše, ki ga žal ni podprla koalicija, niti ne celotna opozicija, čeprav tudi v SDS pravijo, da starejši potrebujejo več denarja v proračunu in so uspeli pridobiti drobtinico za dolgotrajno oskrbo.

Poslanci in poslanke, pred vami je popravni izpit. Vprašajte svojo volilno bazo, kako glasovati! Pri tem ne pozabite na množico starejših!

S spoštovanjem.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.