Gregor Kocijančič

29. 11. 2019  |  Mladina 48  |  Družba

Eci peci pec

Kaj imajo skupnega kralj Matjaž, Srečko Katanec in Aljaž Jovanović?

Grafični prikaz sedmih energijskih teles (vibratornih frekvenc) oziroma nevidnih plasti avre.

Grafični prikaz sedmih energijskih teles (vibratornih frekvenc) oziroma nevidnih plasti avre.

Ko uradni medicini spodleti oziroma zdravnikom z uveljavljenimi znanstvenimi postopki ne uspe ugotoviti, kaj so pravi vzroki in učinkovite rešitve za naše fizične ali psihične tegobe, se ljudje v obupu obrnemo k alternativam: od akupunkture prek homeopatije, zeliščnih zvarkov in bioresonance do različnih oblik komplementarne oziroma alternativne medicine, ki so vedno samoplačniške in navadno ogromno stanejo. Pogosto so tudi nekoliko vprašljive, saj se nemalokrat dotikajo vraževerja, karme, (kvazi)psihoterapije, newageevske magije, tretjih očes, čaker, avričnih obročev, misticizma in različnih nevidnih sil, svoje zdravilske pristope pa utemeljujejo z nenavadnimi ugotovitvami psevdoznanstvenih raziskav. Ena takšnih, ki zajema skoraj vse našteto, je P.E.C.A., metoda komplementarne medicine, ki sta jo pred skoraj tridesetimi leti razvila zakonca Alenka in Matjaž Rupert. »Z možem sva leta 1992 slišala glasbo univerzuma. Takrat so se nama odprle osebne sposobnosti za pomoč ljudem, ki so v energijskih stiskah,« v pogovoru za Mladino pojasni Alenka Rupert, v zdravilskih krogih znana tudi kot Aruna. Podjetje zakoncev Rupert – P.E.C.A. International, d. o. o. – je ena najuspešnejših komplementarno-medicinskih ustanov pri nas: na leto v povprečju ustvari skoraj 350 tisoč evrov prihodka, v lasti pa ima štiri nepremičnine.

Če sicer stavite predvsem na empirično znanost in uradno medicino ter se vam okoli newageevskih bioenergetskih čarovnij porajajo dvomi, vas bodo morda prepričali navdušeni odzivi referenčnih zvezdniških strank Alenke Rupert, ki so s pomočjo metode P.E.C.A. našle svoj mir in očistile svojo avro. Takšen je denimo Srečko Katanec, nekdanji selektor slovenske nogometne reprezentance. Zloglasno vraževerni trener, ki se na dan tekme nikoli na bril ali si strigel nohtov, saj naj bi to prinašalo nesrečo, je zakonca Rupert v času svojega selektorskega delovanja angažiral kot tesna sodelavca slovenske reprezentance: merila sta energijska polja nogometašev; na podlagi dobljenih meritev sta ugotavljala ravni njihove »energijske uravnoteženosti«, Nogometna zveza Slovenije pa je omogočila tudi energijsko čiščenje stadiona v Stožicah.

Magični simbol P.E.C.A.. Ta je Matjažu Rupertu po  mesecih meditiranja zažarel v točki med obrvmi« oziroma se mu je »prikazal v njegovem tretjem očesu«.

Magični simbol P.E.C.A.. Ta je Matjažu Rupertu po mesecih meditiranja zažarel v točki med obrvmi« oziroma se mu je »prikazal v njegovem tretjem očesu«.

Zanimanje za zdravljenje pri Alenki Rupert je ogromno, kar dokazujejo večmesečne čakalne dobe, zdravljenje z njeno »metodo energijske asistence« pa ni ravno poceni: za individualno terapijo pri Aruni boste odšteli 120 evrov, skupinske terapije, na katerih hkrati zdravi tri ljudi, stanejo 70 evrov na osebo. »Zaradi dolgih čakalnih dob sem morala uvesti tudi skupinske terapije,« pojasni Aruna. Za pravi učinek zdravljenja po metodi P.E.C.A. boste kar nekaj denarja zapravili še za zdravilne izdelke P.E.C.A., denimo par spodnjih hlač iz bambusa (42 evrov), bombažna očala za lažji spanec (52 evrov) ali vzglavnik, obogaten z aromo sivke (58 evrov). Cene se morda na prvi pogled zdijo nekoliko zasoljene, a to je tako, ker vsi ti izdelki nosijo magični zdravilni simbol P.E.C.A. (»zaščitena blagovna znamka ® v Sloveniji in mednarodno«).

Ta simbol je Matjažu Rupertu, kot pojasnjuje njegova žena Aruna, sredi devetdesetih let prejšnjega stoletja »po treh mesecih predanega meditiranja zažarel v točki med obrvmi« oziroma se mu je »prikazal v njegovem tretjem očesu«.

Simbol P.E.C.A. ne učinkuje blagodejno zgolj na ljudi, temveč tudi na zelenjavo: »Krompir in korenje sta izpostavljena istemu dežju, isti prsti, istemu soncu, a rasteta mnogo bolje, če sta izpostavljena simbolu P.E.C.A. Imamo več fasciklov povratnih informacij o tem, kako simbol pomaga.« V teh »fasciklih« je poleg fotografije dojenčka, ki so mu atopijski dermatitis pozdravili z metodo P.E.C.A., tudi mnogo drugega gradiva, ki naj bi dokazovalo učinkovitost magičnega simbola, na primer primerjalna analiza rasti različne zelenjave (krompir kifeljčar, pozna sorta krompirja carlingford, fižol maslenec itd.) ob izpostavitvi »simbola moči« ali brez nje.

P.E.C.A. International, d. o. o., je eno od najuspešnejših komplementarno-medicinskih ustanov pri nas: na leto v povprečju ustvari skoraj 350 tisoč evrov prihodka, v lasti pa ima štiri nepremičnine.

Simbol P.E.C.A. ni zaščiten zgolj na »Uradu za zaščito intelektualne lastnine pod okriljem Ministrstva za znanost in tehnologijo Republike Slovenije«, zaščiten je tudi s skrivnostnim »kodnim zapisom«. Simbol tako ne bo učinkoval, če ga denimo prerišem ali skopiram: deluje zgolj, ko izdelke, ki nosijo energijsko aktiviran simbol, kupim v trgovini P.E.C.A. »Energijska aktivacija je poseben postopek vnosa kodnega sporočila, na osnovi katerega elektromagnetno polje simbola zažari v svoji funkciji. To kodno sporočilo je aktivator v obliki zvoka, ki predstavlja zunanji trk elektronskim delcem, da spremenijo smer gibanja po elektronski lupini in ustvarjajo presežek svetlobe skozi jedrno obliko zvezde oziroma informacij protonov in nevtronov,« pojasnjuje znanstveno podkovan zapis na spletni strani podjetja. Aruna na žalost ne more pojasniti, kje, kako in v kakšnem formatu je shranjen napredni kodni zapis, saj je to poslovna skrivnost njenega moža Matjaža. »Na dan, ko mu je v tretjem očesu zažarel simbol, je dobil tudi ključ do aktivacije,« pojasni Aruna.

»Nihalo v rokah profesionalca je kot skalpel v rokah kirurga, ki meri energijsko polje nekega človeka« – Alenka Rupert

»Nihalo v rokah profesionalca je kot skalpel v rokah kirurga, ki meri energijsko polje nekega človeka« – Alenka Rupert

To sicer ni edina skrivnost metode P.E.C.A., ki jo pozna zgolj Matjaž Rupert. Je namreč tudi edini član skupnosti, ki zna po metodi P.E.C.A. energetsko očistiti prostore. Če bodo Arunini učenci med pregledi, ki jih opravljajo z nihalom – »nihalo v rokah profesionalca je kot skalpel v rokah kirurga, ki meri energijsko polje nekega človeka«, pravi Aruna –, na podlagi meritev elektromagnetnega polja ugotovili, da vaše tegobe izhajajo tudi iz energetsko težavnega prostora, v katerem živite ali delate, sta priporočena tudi pregled in energijsko čiščenje prostora. Cena te storitve pa je še nekoliko višja kot terapevtsko delo. Ko je Aruna ugotovila, da so moje psihične in zdravstvene težave povezane tudi z negativno energijo v mojem delovnem prostoru – uredništvu Mladine –, sem se z njenimi učenci začel dogovarjati za pregled, celjenje in kontrolo elektromagnetnega polja Mladininega uredništva. Zgolj za energijski pregled naših pisarn bi morali odšteti 250 evrov, nato pa bi posebej plačali še energijsko čiščenje, če bi bilo to po interpretaciji dobljenih meritev potrebno.

Znanstveno potrjeno

»Simbol smo preizkušali v švicarskih laboratorijih. Ti testi so bili popolnoma znanstveni,« pravi gospa Aruna. Kot podjetje P.E.C.A. pojasnjuje na svoji spletni strani, je bil »preizkus izveden po licenčni metodi, ki jo je razvil japonski znanstvenik dr. Masaru Emotu«. Teorijo, ki jo je pokojni Masaru Emotu, častni doktor alternativne medicine, opisal v svoji prodajni uspešnici Sporočilo vode, so znanstveniki takoj ovrgli. S fotografiranjem vodnih molekul naj bi Emotu dokazal, da ima voda spomin in čustveno senzibilnost in da različna čustva vplivajo na molekularno strukturo vode. Švicarski znanstveniki naj bi po Emotujevi metodi dokazali, da se je voda, ki je bila postavljena na energijski podstavek P.E.C.A. – kot piše na spletni strani podjetja P.E.C.A. –, izoblikovala v »dovršene kristale v obliki zvezde in sporočil«, karkoli naj bi že to pomenilo.

Srečko Katanec je zakonca Rupert v času svojega selektorskega delovanja angažiral kot tesna sodelavca reprezentance, nogometna zveza pa je omogočila tudi energijsko čiščenje stadiona v Stožicah.

Če vas te ugotovitve švicarskih in japonskih psevdoznanstvenikov niso prepričale o legitimnosti zdravilne moči simbola P.E.C.A., bo morda vaši presoji pomagalo to, da – kot pravi Alenka Rupert – metodi P.E.C.A. pritrjujejo tudi ugotovitve številnih znanstvenikov, a so njihova odkritja splošni populaciji prikrita, saj bi močno ogrozila farmacevtski trg. »Ameriški, ruski in japonski znanstveniki že več kot štirideset let v tajnosti preučujejo, kako deluje energija vsega stvarstva. Kemofarmacevtska industrija bi enostavno propadla, če bi se ljudje zavedali, kakšno moč ima energija, ki nas obdaja z vseh strani,« nam je v pogovoru razodela Aruna.

Razni izdelki iz trgovine P.E.C.A.: od prehranskih dopolnil prek dišečih mil do nogavic: vsi imajo magično zdravilno moč, saj nosijo simbol P.E.C.A., ki je bil energijsko aktiviran s skrivnostnim kodnim zapisom.

Razni izdelki iz trgovine P.E.C.A.: od prehranskih dopolnil prek dišečih mil do nogavic: vsi imajo magično zdravilno moč, saj nosijo simbol P.E.C.A., ki je bil energijsko aktiviran s skrivnostnim kodnim zapisom.

Kot temeljni vir teh šokantnih informacij Aruna navede Lynne McTaggart oziroma njeno knjigo Polje: Po sledeh nevidnih sil v vesolju. Bestseler avtorice, ki je sicer med najbolj gorečimi nasprotniki cepljenja, v knjigi razkriva, da je vesolje prežeto s poljem vibracij, ki jih celo sama primerja s silo iz znanstvenofantastične sage Vojna zvezd. »Ta sila povezuje človeške ume in telesa v paket utripajoče energije, ki vzpostavlja nenehno interakcijo z neskončnim morjem energije,« zapiše, svoje paranormalne ugotovitve pa utemeljuje s kvantno mehaniko, ki je več kot očitno ne razume. No, tega, da kvantne fizike ne razume, ji sicer ne gre zameriti: že slavni ameriški fizik Richard Feymann je rekel, da je pravzaprav ne razume nihče. Težavno je predvsem to, da z nepoznavanjem kvantne fizike utemeljuje fantastične predstave o delovanju vesolja, ki zavračajo osnovna zahodnomedicinska orodja, kot je denimo cepljenje, in promovirajo newageevsko magijo, »duhovno celjenje« in razne čira-čara metode komplementarne medicine. Tudi Aruna je učinkovitost metode P.E.C.A. utemeljila s sklicevanjem na »kvantno energetsko medicino« – znanjem, ki ga je, kot pravi ob tem, ko s ponosom pokaže svojo diplomsko in doktorsko nalogo v trdi vezavi, pridobila med študijem na šrilanški univerzi za komplementarno medicino. »To pomeni, da se ukvarjam z vibracijo zvoka in svetlobe, da se ukvarjam s kvantnimi delci. Vse je energija – telo, strah, čustva … – vse tvori svoja energetska polja in mi ta polja preučujemo,« pojasni Aruna.

Če kljub pričevanju o tem, kako lobiji prikrivajo resnico, dvomite o legitimnosti metode P.E.C.A., vas bodo morda spreobrnile ugotovitve mainstream znanstvenikov, kot sta Albert Einstein in Nikola Tesla.

V pogovoru še zatrjuje, da gredo metode komplementarne medicine, kot je P.E.C.A., »z roko v roki z uradno medicino, a ta tega ne priznava, saj želi zaščititi svoje lobije. Zanka je v tem, da bi priznavanje alternativnih metod za uradno medicino pomenil ogromen odliv kapitala.« Prav tako pravi, da na medicinskih fakultetah v naprednih državah, kot so Združene države Amerike, že učijo alternativne medicinske pristope, kot so preučevanje elektromagnetnega polja in avrične zakonitosti. »Tam to ni nikakršna tabula rasa. Le še pri nas na tem polju prevladuje lov na čarovnice, kot bi bili v srednjem veku!« poudari z ogorčenim tonom.

Če kljub Aruninemu pričevanju o tem, kako medicinski in farmacevtski lobiji prikrivajo resnico, dvomite o legitimnosti metode P.E.C.A., če psevdoznanstvene raziskave niso razblinile vaše skepse, če vas ni prepričalo dejstvo, da o avričnih poljih predavajo na ameriških medicinskih fakultetah, vas bodo morda spreobrnile ugotovitve mainstream znanstvenikov, kot sta Albert Einstein in Nikola Tesla. »Ko je Einstein izračunal, da je energija enako kot masa krat svetlobna hitrost na kvadrat, je raziskoval ravno to, s čimer se ukvarjamo mi. Kaj pa je to drugega kot znanstvena potrditev energije?« se vpraša Aruna.

Ko je Aruna svoje delo začela utemeljevati z ugotovitvami Nikole Tesle, je pogovor zašel v nekoliko konspirološko smer: »Tesla je raziskoval energijo ljubezni. Prepoznal jo je kot nekaj živega, oprijemljivega, kot fizično silo, kot moč. FBI je nato zasegel ugotovitve njegovih poskusov, nečisti um je izkoristil znanstvene dosežke čistega srca, in kaj imamo zdaj? Zdaj imamo HAARP, chemtrails, poplave, kar želite.« S tem se Aruna sklicuje na eno od najbolj razširjenih teorij zarote, ki priča o tem, da skrivnostna elita zrak zastruplja s koktajlom strupenih kemikalij (chemtrails), ki jih po zraku škropijo potniška letala. HAARP pa naj bi bili visokotehnološki objekti, s katerimi elita samovoljno upravlja vreme oziroma kot pravi Aruna: »HAARP ustvarja elektromagnetna polja, ki povzročajo vremenske spremembe, včasih do stopnje vremenskih katastrof. Kako bi lahko to preprosti ljudje vedeli? To jim je skrito. A ko pogledate v nebo, jasno vidite, da letala šibajo v točno določenih mrežah: ustvarjajo pravokotne mreže, ki zastrupljajo ozračje.«

Kralj Matjaž

V eterično odišavljeni čakalnici v štabu podjetja P.E.C.A. v ljubljanskih Vižmarjah se na velikem LCD-zaslonu vrti predstavitveni video. Na njem ob animaciji simbola P.E.C.A., ki se izriše iz svetlečih zvezd, srhljivo blažen moški glas pravi: »V prvi smeri nas simbol P.E.C.A. notranje pogladi. S posebnim energijskim poljem nas ponoči in podnevi hrani: v obliki posebnih oblačil in nočnih posteljnin. S kopalniškim programom brisač, šamponov in posebnih mil – ki ne umijejo le s kože umazanije, pač pa simbol P.E.C.A. še avro nam popravi in nahrani iz nje napetost, stres izmije, nas tako osvobodi in notranje spočije.« Glas, ki bere reklamno sporočilo za čaroben kopalniški program, zveni znano. Verjetno zato, ker me je mati več let zapored prijazno častila z abonmajsko vstopnico za ljubljansko Dramo: promocijsko/propagandno besedilo bere Aljaž Jovanović, dramski igralec, ki je zvest privrženec metode P.E.C.A. in, kot nam je pojasnila Aruna, tudi zunanji sodelavec podjetja P.E.C.A. International: »Ker je njegov poklic zelo stresen, je prišel na program, kjer se je naučil meditirati in sproščati. Teh programov se je udeleževal samoiniciativno in se z njimi naučil sprostiti.«

Čeprav je Aljaž Jovanović prekinil sodelovanje z ljubljansko Dramo, se še naprej umetniško udejstvuje v gledališču. Pred leti je režiral predstavo Legenda Kralj Matjaž in gora Peca.

Jovanović, ki je letos zaradi stresa na delovnem mestu zapustil ansambel SNG Drama, si s pomočjo metode P.E.C.A., kot je pojasnil v intervjuju za Slovenske novice, »odpira notranje poti«. Pravi, da se je »v življenju vedno ukvarjal z iskanjem svojega smisla, notranjega življenja. In hkrati sem od sebe zelo strogo odrival združenja, v katera bi me kdo poskušal povleči. Potem pa je prišel trenutek, ko sem potreboval nasvet in pomoč, in takrat sem pri podjetju P.E.C.A. International d.o.o. začutil veliko razliko...«

Čeprav je Jovanović prekinil sodelovanje z ljubljansko Dramo, se še naprej umetniško udejstvuje v gledališču: pred leti je režiral predstavo Legenda Kralj Matjaž in gora Peca/Pecastory, v kateri so nastopali Arunini učenci, dramsko besedilo pa je napisala ona sama. »Legenda o kralju Matjažu in kozmični gori Peca je bila mnogo stoletij pozabljena. Zdaj je čas, da jo obudimo, da se narod Slovenije prebudi. Taka, kot je uprizorjena, nosi mnogo simbolike, znanja in učenja iz najglobljih mističnih resnic,« je pisalo v piar besedilu spletnega vabila na predstavo, ki je bila poleti 2017 (ob štirih popoldne) uprizorjena v Narodnem domu Mežica.

Aruna v pogovoru za Mladino pojasni povezavo med metodo P.E.C.A. in kraljem Matjažem: »Zelo veliko narodov v sodobnem načinu življenja pozabi na svoje mite in legende. Ampak v njih so energijske kode naroda, njegov zapis. Kralj Matjaž je spal, a ko se mu je brada devetkrat ovila okrog kamnite mize, se je prebudil. Znanstveniki so izračunali, da je bilo to leta 2016. Z možem oba meditirava in imava močno notranjo vodstvo, močno intuicijo. Ta nama je narekovala, naj greva na goro Peca. Tam je moj soprog odprl energijski kanal in sprostil energijski pretok. To je stvar najinih osebnih nalog.«

Je to, da sta gora v vzhodnem delu Karavank in Arunina zdravilna metoda soimenjaka, naključje? »Nič ni naključje,« pravi Aruna. In nadaljuje: »Ko sem se vračala z duhovnega treninga v Indiji, mi je med iskanjem notranjega miru v tretjem očesu zakrvavela gora Peca. Notranji mojster mi je povedal, da P.E.C.A. pomeni Peace, Energy, Creativity, Advancement.«

Pregled

Da bi bolje razumel, kako deluje zdravljenje po metodi P.E.C.A., sem se naročil na pregled in celjenje svojega elektromagnetnega polja. Koledar pregledov in terapij imajo sicer zapolnjen do konca marca prihodnjega leta, a Alenka Rupert oziroma Aruna je bila tako prijazna, da je zame kljub hektičnemu urniku našla čas, prav tako pa je pregled opravila brezplačno. Ko sem se naročil na pregled, sem moral zaupati tudi svoje težave: že dva meseca se spopadam z bolečimi posledicami bakterijske okužbe na mandljih, prav tako pa me – kot vsakega povprečnega milenijca – bremeni anksioznost. Natančne meritve mojega elektromagnetnega polja – ki vodijo v ugotovitve vzrokov mojih fizičnih in psihičnih težav – je opravila Arunina učenka, za meritve pa je potrebovala zgolj moje ime, priimek in datum rojstva. Na izvidu sem opazil, da je Aruna ob zapisu mojega priimka pozabila na črko i, ki stoji pred j-jem, a pravi, da to ni tako pomembno, da so vse meritve kljub napačnemu zapisu priimka popolnoma točne. In res, podala je nekaj izjemno natančnih izračunov: 40 odstotkov moje avre je odprte, čeprav bi morala biti praviloma 100-odstotno zaprta. »Včasih izgubljate energije, včasih ste v notranjem krču, v vas se dogaja kar nekaj napetosti,« je razodela. Anksioznost torej izvira iz odprtosti moje avre.

Kaj pa vnetje mandljev? Moje etrsko-verbalno telo je obremenjeno za kar 65 odstotkov, ugotavlja Aruna. Bolečina v grlu ni povezana zgolj s fizičnim telesom, temveč z višjimi energijskimi nivoji karme. V sebi nosim težo, ki sem jo deloma prinesel iz prejšnjih življenj, deloma pa sem zanjo odgovoren tudi sam: ko sem denimo lagal in z verbalno komunikacijo škodoval drugim, je to bremenilo mojo verbalno karmo, zato me že dva meseca matra tonzilitis. »Razjeda na mandljih se ni pojavila samo zaradi vzrokov, povezanih z življenjem, ki ga živite zdaj, povezana je s štirimi preteklimi življenji, od katerih so tri aktivirana, eno pa še spi. V dveh preteklih življenjih ste izrekli nekaj prekletstev, zato vas dve dušici delata nemirnega. Ustvarjata svoji elektromagnetni polji, ki škodujeta tako vašemu telesu kot vaši psihi,« ugotavlja Aruna. V prihodnje se moram vzdržati negativnih besed, grajanja, preklinjanja in izrekanja sodb, prav tako potrebujem meditativno čiščenje. Ko izpolnim te pogoje, bo bolečina v grlu odpravljena.

Aruna nadalje ugotavlja, da imam na čustveni, ljubezenski ravni ogromno potlačene žalosti. Ta je v veliki meri povezana z nerazčiščenimi težavami z mojim bivšim dekletom, deloma tudi s strahospoštovanjem do očeta, a to naj ne bi bil tako drastičen vzrok mojih bolečin. Najbolj zbuja skrb tale ugotovitev: »Pred letom in osmimi meseci je vaše telo prebudilo neki mračen spomin, v vas se je aktivirala travma iz enega od vaših prejšnjih življenj, ki je povezana s posilstvom. Ni jasno, če ste bili vi posiljevalec ali ste bili vi posiljeni.« Upam, da slednje.

To so torej vzroki mojih težav, kaj pa je rešitev? »Rešitev je v pomoči profesionalne energijske terapije,« pravi Aruna, delno pa sem si lahko v času do terapije pomagal tudi sam. Na tako imenovane rekapitulacijske lističe, ki nosijo zdravilni simbol P.E.C.A. in stanejo 10 evrov – Aruna mi jih je sicer podarila – sem napisal esej o potlačeni žalosti, bolečinah in stiskah, povezanih z bivšim dekletom. »Bodite iskreni do samega sebe. Dovolite se razjokati in izkričati. Ven je potrebno spraviti vso bolečino, ki je v vas,« mi je s pomirjujočim glasom velela Aruna. »Potem te lističe zavijete, jih spravite pod vzglavnik in jih tam pustite počivati devet dni in noči.« (Devet je namreč karmično število, pojasni Aruna.) »Deseti dan pa to, kar ste zapisali, še enkrat preberete: stvar boste videli z drugimi očmi in tudi notranji občutki bodo drugačni. Potem rekapitulacijske lističe zažgete – ogenj je najmočnejši purifikator – pepel pa shranite in ga odnesite v tekočo reko ali potok, da gre vse s tokom.« Ob koncu pregleda pa je Aruna dodala še: »Pa tudi bambusove energijske hlačke s P.E.C.A. simbolom bi vam zelo koristile, saj popravljajo energijsko strukturo čustvenega energijskega vrtinca.« Teh mi na žalost ni poklonila brezplačno. Ker paket dveh parov spodnjic P.E.C.A. stane 42 evrov, sem se nakupu rajši odrekel. Zdaj mineva že šesta noč, odkar rekapitulacijski esej počiva pod mojo blazino. Če me bodo deseti dan, ko ga bom zažgal in odvrgel v Ljubljanico, končno nehali boleti mandlji, se bom javno pokesal za kakršnekoli sledi ciničnega podtona v pričujočem besedilu.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.