Peter Petrovčič

 |  Mladina 49  |  Družba

Pouk iz nazadnjaštva

Pro-life izobraževanje za mlade

Pro-life aktivist lani v ZDA

Pro-life aktivist lani v ZDA
© Luke Anscombe / WikiCommons

Kadar so mladi deležni izobraževanja o enakosti spolov, enakopravnosti ne glede na spolno usmerjenost, pravici žensk do samoodločbe in podobnih (ustavnih) pravicah, so organizacije, ki to ozaveščanje izvajajo, pogosto kritizirane, češ da so uničevalke tradicionalnih družinskih vrednot, naroda samega. Obstaja tudi drugačno izobraževanje, kjer mlade učijo nasprotno. Je (tudi) z njim kaj narobe?

»Pro-life izobraževanja za mlade« so že take delavnice. Izvaja jih Zavod Živim, zavod za pravico do življenja – vodilna slovenska civilnodružbena organizacija, ki zagovarja odpravo pravice žensk do odločanja o svojem telesu oziroma odpravo ustavne pravice do splava. Gre za vrsto predavanj, ki si na prehodu iz jeseni v zimo sledijo teden za tednom. »Nerojeno življenje in splav«, »Vera, Cerkev in pro-life«, »Teologija telesa skozi oči mladoporočencev«, »Biti za življenje znotraj kulture smrti« … – to je nekaj naslovov predavanj, iz katerih jasno izhaja, kaj in kako bo na njih povedanega.

Tudi sicer so mnenja članov in simpatizerjev Zavoda Živim znana. V njihovi organizaciji se je med drugim pred frančiškansko cerkvijo na ljubljanskem Prešernovem trgu več dni predvajal film Čudež življenja, ki poziva k odpravi pravice do splava. Oni so, ob pomoči pokroviteljev, letos spomladi glavno mesto oblepili s plakati proti pravici do splava. Predavanja, piše na njihovi spletni strani, so namenjena »mladim, ki si želijo nekaj več, so aktivni in si želijo biti sprememba«, namenjena pa so starostni skupini starejših srednješolcev in študentov.

Gre za družbeno dejavnost in gre tudi za posel. Posamezno predavanje stane sedem evrov na osebo, če pripelješ še štiri prijatelje, se cena zniža na pet evrov na osebo. Podobno znižanje velja, če kotizacijo za posameznika plača župnija.

Vsak ima pravico do svojega mnenja in do tega, da nagovarja druge. A tudi glede tega obstajajo meje. Ob teh aktivnostih, še posebej, ker so namenjene mladim, je treba povedati, da gre za podajanje nazadnjaških, preživetih zamisli in konceptov. In za zanikanje nekaterih človekovih pravic, ki jih zagotavljata zakonodaja in ustava.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.