Izak Košir

 |  Mladina 52  |  Družba

Beseda leta 2019

V znamenju podnebnih sprememb 

Tudi letos bosta ZRC SAZU in spletni portal MMC izbirala besedo leta. Med skoraj 300 predlogi je strokovna komisija prejšnji teden izbrala deseterico besed, ki grejo v finale. V spletni anketi, ki bo potekala od 3. do 9. januarja 2020, boste lahko glas namenili eni od finalistk; te so: podnebje, trgovinska vojna, novinec, milenijec, prisilka, šarcizem, skiro, brezogljični, nebralec in volk.

Besedo leta bodo razglasili 9. januarja točno opoldne v Atriju ZRC SAZU. Na isti prireditvi bodo razglasili tudi kretnjo leta, ki jo bodo izbirali govorci slovenskega znakovnega jezika.

Izbiranje besede leta je morda na prvi pogled nepomemben dogodek, a jezik prav v času družabnih omrežij in številnih besedilno-komunikacijskih platform pridobiva veljavo. Jezik je živ in spreminjajoč se organizem, ki definira čas in prostor, v katerem živimo. Zato obdobja in leta zaznamujejo tudi značilne besede.

Najbolj znana beseda leta je tista, ki jo vsako leto izberejo snovalci britanskih oxfordskih slovarjev. Letos so izbrali besedno zvezo ’climate emergency’ (podnebna nujnost), ki je zamenjala ’podnebno krizo’. Opisali so jo kot »položaj, v katerem je nujno takojšnje ukrepanje, da bi se ustavile podnebne spremembe in bi se izognili potencialni nepopravljivi okoljski škodi«.

Glede na letošnje številne podnebne demonstracije in fenomen mlade podnebne aktivistke Grete Thunberg (Mladinine osebnosti leta), ki je spodbudila svetovno gibanje Petki za prihodnost, ni nič čudnega, da sta tudi v finalnem Sazujevem izboru dve besedi, povezani s podnebnimi spremembami. To sta ’podnebje’ in ’brezogljični’.

Lani je bila Sazujeva beseda leta ’čebela’, za njo pa sta se uvrstili ’mikroplastika’ in ’skodelica kave’. Beseda leta 2018 po izbiri snovalcev oxfordskih slovarjev je bila ’toxic’, toksično, kar je bilo prav tako povezano z onesnaževanjem okolja (pa tudi kulture in sobivanja; poleg besede ’kemičen’ se je lani v paru z besedo ’toksičen’ najpogosteje pojavljala beseda ’moškost’).

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.