Izak Košir

 |  Mladina 52  |  Družba

Pregled leta: Prva mariborska parada

Ljubezen ne izbira, zakaj bi ti?

Parada ponosa v Mariboru, 29. junij 2019

Parada ponosa v Mariboru, 29. junij 2019
© Marko Pigac

Maribor se je letos zapisal v zgodovino kot drugo mesto v Sloveniji, ki je dobilo svojo parado ponosa. Prva je v Ljubljani potekala že leta 2001, zdaj pa se je shodu za vidnost in pravice LGBT+ populacije konec junija pridružila tudi štajerska prestolnica, in sicer pod sloganom »Ljubezen ne izbira, zakaj bi ti?«. Ideja o mariborski paradi ponosa sicer ni nova, saj je rasla počasi, več let. Da je parada, ki se je je po podatkih organizatorjev udeležilo okoli 800 ljudi, za družbeno ozračje v Mariboru pomembna, priča tudi dogodek, ki se je zgodil nekaj dni prej, ko je na eni od fasad v središču mesta nekdo prečrtal napis GEJ ter ga spodaj dopolnil z grafitom PEDRI – RAUS. A štajerska prestolnica mora biti vključujoča za vse svoje občanke in občane, je takrat sklenil novi mariborski župan Saša Arsenovič, častni pokrovitelj parade ponosa, ter tako Mariboru vsaj simbolično napovedal strpnejšo prihodnost.

Ljubljanska parada ima vsako leto že tradicionalno močno politično sporočilo. Po tej poti želi iti tudi mariborska, so poudarili organizatorji, saj je aktivizem pomemben del parad, že od prve v Stonewallu leta 1969. Še posebej so v zadnjih letih žrtve nasilja in nestrpnosti transspolne osebe. Na področju transspolnosti pri nas denimo nista urejeni zdravstveno varstvo in pravno priznanje spola, transspolne osebe so tako še vedno žrtve napačnih psihiatričnih diagnoz in obsojene na življenje brez osebnih dokumentov, ki bi odražali njihovo dejansko identiteto.

Tudi zaradi neurejenih razmer in neenakopravnosti bodo v Mariboru prihodnje leto spet organizirali parado. Morda se opogumi in se jim pridruži še kakšno slovensko mesto.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.